Автор Тема: Дебели модели, тънки контролери?  (Прочетена 2755 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Dantcho

• Jr. Member
  • **
  • Благодарности
  • -Казани: 22
  • -Получени: 2
  • Публикации: 74
Дебели модели, тънки контролери?
« -: 11 Февруари 2019, 22:39:51 »
Здравейте на всички,

На скоро почнах един проект на Laravel главно за да се тернирам защото до сега не съм работил по никакви ООП проекти. Нито пък съм ползвал фреймлорци за нещо по голямо от "Hello World".

Та попаднах на енда статия за дебели модели и тънки или слаби контролери. Почетох малко и ще почета още, но реших да питам и тука. Та въпросът ми е къде трябва да бъде кода на уеб проложението. Ако може някой да поясни защото като чета тия статий разбирам околко 10 15 процента от това което пишат.

Благодаря

catgirl

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 6
  • Публикации: 22
Re: Дебели модели, тънки контролери?
« Отговор #1 -: 12 Февруари 2019, 21:23:57 »
Можеш да изнесеш логиката за обработване на модела в самия модел, в сървис или в репозитори, за да можеш по-лесно да го променяш, реюзваш.
Валидацията от контролера също можеш да я изнесеш в Request-и.

Dantcho

• Jr. Member
  • **
  • Благодарности
  • -Казани: 22
  • Публикации: 74
« Отговор #2 -: 12 Февруари 2019, 23:03:01 »
Можеш да изнесеш логиката за обработване на модела в самия модел, в сървис или в репозитори, за да можеш по-лесно да го променяш, реюзваш.
Валидацията от контролера също можеш да я изнесеш в Request-и.

А как по-точно става магията с тези репозиторий? И какво е това сървис. Ще съм благодарен ако обясните с повече детайли.

Сега погледнах какво означава MVC и май просто не разбирам как работят MVC фреймлорците. Ако някой знае добър урок или може да ми обясни ще съм благодарен.

catgirl

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 6
  • Публикации: 22
« Отговор #3 -: 15 Февруари 2019, 20:05:24 »
Можеш да потърсиш за MVC tutorial. Идеята е разделяне на логиката. Контролера отговаря за рикуестите и взима данните от модела чрез сървиси, репозиторита или директно като извикаш даден метод от модела. Вюто е html темплейта, където се визуализират данните.

https://www.youtube.com/watch?v=PuCozEcQRQo

https://www.htmlgoodies.com/beyond/php/article.php/3912211/Principles-Of-MVC-for-PHP-Developers.htm