Автор Тема: Заява към база данни???  (Прочетена 12237 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bulforce

• Jr. Member
  • **
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 8
  • Публикации: 67
Re: Заява към база данни???
« Отговор #15 -: 19 Април 2016, 01:31:25 »
Не го разбрах това с join-а .. и това с добавянето на книгата не ми се получи ..  ??? ??? :-\ :-\

Не ти се получава защото както и другите казват вървиш по грешен път, макар че да ти кажа има начини и по твоя начин да стане. Просто за да го направиш както трябва първо от таблицата с книгите трябва да махнеш колоната 'дете' понеже това което на теб ти трябва е релация 'много към много' или по друг начин казано една книга може да е прочетена от много деца и също едно дете може да е прочело много книги.  До тук си с две таблици, едната е за книгите(kniga_id/int ai/, kniga_ime/varchar/) а другата за децата(dete_id/int ai/, dete_ime/varchar/). Това което ти остава да решиш задачата е още една таблица която ще служи за връзка между прочетените книги и децата, това е и идеалното място за запазване на впечатленията от книгата, тази таблица ще има четири колони (rel_id/int ai/, kniga_id/int/, dete_id/int/, komentar/text/). Това е реално в общи линии същото което и по-горе са ти написали, аз просто се опитах да го опростя малко като обяснение. Проблема при този подход е, че очевидно трябва да се поддържат списък и с книги и с деца, като си мисля, че второто е това което ти се опитваш да избегнеш и искаш просто всеки да може да си напише каквото си име иска и просто това да се отрази в системата, ако това е така тогава втората таблица(тази с децата) отпада, а в третата сменяш dete_id с dete_name (съответно и типа от int на varchar променяш). И двата варианта са възможни но при вторият е малко под въпрос дали ще можед изведеш всички книги което дадено дете е прочело.
« Последна редакция: 19 Април 2016, 01:33:39 от bulforce »