Автор Тема: Arduino лабораторен апарат  (Прочетена 2526 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

puzzelbrain

• Sr. Member
  • Благодарности
  • -Казани: 21
  • -Получени: 3
  • Публикации: 275
Arduino лабораторен апарат
« -: 17 Декември 2015, 14:18:14 »
Здравейте на всички, направо на въпроса  :)
Искам да направя лабораторен апарат за оцветяване на кръвни натривки (медицински лаборант съм). На снимката съм изобразил (доколкото умея) схематично как трябва да изглежда апарата. В общи линии имаме статив с прикрепени към него предметни стъкла. Статива трябва да бъде потопен в 2 различни бои последователно. Идеята е подвижна ръка да го "хваща" и премества от единия контейнер в другия и накрая да го промие в дестилираната вода. Двете бои трябва да бъдат добре разбърквани преди всяко оцветяване за това има и бъркалки. Освен това трябва да бъдат затворени за да не изветреят, за това трябва да има и капаци, които да се затварят и отварят, когато им е зададено. Има и контейнер в който трябва да се изхвърлят отпадъците (предимно мръсна дестилирана вода и изветряла боя). и още един с почистващ р-р, който да поддържа контейнерите чисти) към тях има всмукателни помпи (2х), които да всмукват, когато им е зададено. Въпроса е че цялата тая гимнастика трябва да бъде управлявана от микроконтролер. Най-удобно и евтино ми се вижда Arduino но преди не съм работил с него. Програмирането му не вярвам да ме затрудни МНОГО защото основните, концепции за писане на код ги знам ~~ г.д. Въпроса е че не знам, кой Arduino би ми свършил работа за проекта и какви модули ми трябват за него със сигурност ми трябва модул, който да проверява нивото на течностите в контейнерите, а също и дисплей с няколко бутона. Можете ли да помогнете с някой друг съвет? Благодаря предварително :)
Подай виното там.

kjufte

• Sr. Member
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 51
  • Публикации: 308
Re: Arduino лабораторен апарат
« Отговор #1 -: 17 Декември 2015, 16:13:45 »
А само сензорите и мокроконтролера ли ти липсват от цялата ти идея?
Не че искам да те отказвам, но проекта който си си наумил е много по-сложен от колкото ти вероятно си го представяш.

Най-големят проблем ще ти бъде подвижната ръка и нейното прецизно позициониране, захват на предмет и тнт.
Колкото до избора на микроконтролера, то първо трябва да си определиш всичката периферия, актуатори и сензори, които искаш/трябва да използваш. Тогава ще знаеш колко и какви uC ще ти трябват.

puzzelbrain

• Sr. Member
  • Благодарности
« Отговор #2 -: 17 Декември 2015, 17:10:56 »
Не няма да се откажа. Сложно е да това означава, че ще отнеме повече време, но означава и че ще науча повече неща. :) Мислех си за проблема (сложноста) на подвижната ръка. Ами ако не е нужно точно да "хваща" статива със стъклата? Ами ако се прикрепя с електромагнит, който да се включва и изключва когато трябва? Тогава ръката единствено да се движи наляво и на дясно по релса. Без да хваща, пуска, и т.н.
Подай виното там.

kjufte

• Sr. Member
  • Благодарности
« Отговор #3 -: 17 Декември 2015, 17:31:42 »
А какъв ти е бюджета?

И какъв ти е опита с микроконтролери, сензори, мотори, регулатори?
« Последна редакция: 17 Декември 2015, 17:41:41 от kjufte »

puzzelbrain

• Sr. Member
  • Благодарности
« Отговор #4 -: 18 Декември 2015, 13:17:18 »
Практически опит.. почти нулев. Играл съм си със един симулатор на Ардуино, гледал съм уроци на Телерик за микроконтролери и съм писал малко код за светодиоди. Имам доста за учене, но аз не бързам, нямам срокове това си е личен проект, харесвам програмирането и съм мед.лаборант последна година така, че... Парите не мисля, че са проблем гледам повечето контролери са по 20-40лв. а останалите модули нз. колко ще излязат. Ако трябва ще ги купувам на 2, 3 пъти. Това което ме затруднява е "ръката", проблема със захващането мисля, че може да се реши с гореспоменатите електромагнити, но самото движение на ръката.. не знам. Тя общо взето трябва да се движи само напред и назад върху контейнерите. Освен това не знам дали мога да ползвам какви да е смукателни помпи.. открих няколко в нета, но не знам ардуино дали ще може да работи с тях
Подай виното там.

kjufte

• Sr. Member
  • Благодарности
« Отговор #5 -: 18 Декември 2015, 16:37:33 »
Ами той микроконтролера е най-евтината част, въпреки че се съмнявам да се разминеш само с един  ;). Като ти гледам дизайна ти трябват сумати мотори и съответно мотор-драйвъри. Те са бая пара. Ако не вземеш от най-дупотопните 2х16 символа LCD-та, то и там бая пара ще отиде.

До колкото разбрах ръката се движи не само напред назад, а и трябва да потапя натривките в контейнерите и да ги вдига обратно.

Въпроса при проекта, който си си наумил не е (само) дали можеш да програмираш микроконтролери, а дали може да направиш дизайна на проекта. Трябват ти бая стабилни познания по електротехника и математика и регулаторна теория.

Аз бих ти препоръчал да си вземеш едно ардуино, щом си се спрял на тази платформа вече и да си купиш някой друг мотор (оптимално с енкодер) и да си поиграш с тях. Опитай се да подкараш мотора на първо време. После го накарай да върти в двете посоки. После  да върти с определена скорост и тнт. Освен това трябва да знаеш какво разстояние е изминала ръката, за да прецениш дали си над контейнера. След като започнеш да спускаш стъклото трябва да прецениш кога точно да спреш да го спускаш. За тези цели ще ти трябва евентуално енкодер или някакъв друг механизъм.

Докато не вземеш на практика да си изцапаш ръцете все ще ти се струва ала-бала работа.  ;)