Когато правим даден уебсайт, нужно ли е и залсужава ли си, да го направим да е използваем от Internet Explorer версии от 5 до 8?
Ако това, което съм запомнил е актуално и в момента - най-използваният браузър в Китай и Япония е Internet Explorer, като по-значимото е че има много голям процент използваемост на стари версии на Internet Explorer - 5, 6, 7 и 8 ( най-вече 7 и 8 ). Също съм виждал и българи да пишат, че в статистиките на уебсайтовете им виждат, че има голям процент от хора, използващи IE5-8 (15% - 20%). Не знам дали съм разбрал правилно, но майче Windows Xp по подразбиране е с инсталиран Internet Explorer 6 и също може да се ъпдейтне, но най-много до IE 8, по-нагоре не може - предполагам също има някакъв процент хора използващи Windows Xp, които също попадат в класацията на процента от хора използващи версии на IE под 9.
Пиша конкретно за версии между 5 и 8, защото от моите много малко на брой и начинаещи наблюдения, съм забелязал, че IE9 и версиите нагоре след нея, поддържат всички или почти всички важни и основни функционалности, които поддържат и повечето версии на другите по-известни браузъри, като Google Chrome и Mozilla Firefox.
Макар това, което написах отгоре и за друго си мисля. Като го погледна от другата страна, човек нали може да се опитва да прави уебсайтовете му работещи за по-старии версии на IE5-8, но докато се съсредоточава в направата на тези неща, не губи ли време и шанс да научи и усвои по-добре най-новите и актуални функционалности, които са излезнали и се използват в настоящия момент?
Има и друго нещо, което се питам - понеже на няколко места видях, че хора пишат относно това, че например даден сайт можем да го направим най-много да има поддръжка за IE8, без да правим поддръжка за версиите по-надолу (IE7, IE6 и т.н.) - във връзка с това се питам "Ако направим уебсайта да поддържа IE версия 8, това автоматчно няма ли да го направи и използваме за поне IE7? Може не напълно но все пак, основните функционалности, които искаме да направим да се поддържат в IE8, не са ли почти същите, които са ни нужни и за IE7? Например като сложим на уебсайта ни html5shiv (работещ за IE6-IE9), modernizr (работещ за IE6+), pie (рабтещ за IE6-IE9) и подобни добавки за да направим уебсайта ни да функционира коректно и на по-стари версии на IE, то при тази ситуация няма ли да е сравнително лесно ако можем да направим уебсайта функциониращ за IE8, също да е функциониращ и за IE7 и IE6, тъй като по-горните добавки работят и за тези две версии? Може би тези добавки не са достатъчни за да успеем да постигнем това, но е нужно да добавим още неща към кода, както и да се съобразим с други неща според дадената IE версия. Но по-скоро тук имах предвид добавянето на едни от най-основните фукнционалности, които лиспват в тези по стари IE версии и които можем да добавим чрез по-горе създадените добавки за тях.
В заключение искам като цяло да ви попитам относно това което написах по-горе - вярно ли е написаното; съгласни ли сте с него; ако е вярно и имаме това напредвид, според вас до какъв извод стигаме - трябва да правим уебсайтовете да са използваеми също и за тези по-стари версии на Internet Explorer (IE5 - IE8) или според вас е обратното - не трябва да правим поддръжка за тези версии на Internet Explorer или отговора ви е различен от тези двата?
Ако според вас е нужна да се прави поддръжката, ако пожелаете споделете, защо е нужна.
Ако според вас не е нужна да се прави поддръжката, ако пожелаете споделете, защо не е нужна.