Автор Тема: Пренасочване на данните от html форма към даден имейл адрес  (Прочетена 5010 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 77
  • -Получени: 13
  • Публикации: 164
Здравейте на всички!
Имате ли представа как може данните написани в една html форма да бъдат пренасочени към даден имейл адрес?
Това може ли да се осъществи само чрез html, css и javascript/jquery или те не са достатъчни за тази цел?

Ще онагледя какво имам предвид. Например имаме ето тази форма:

Това за което питам е - как когато човекът въведе данните във формата и натисне бутона "Изпрати съобщение", съобщението му да бъде изпратено на даден имейл адрес (който предварително сме задали по някакъв начин)?

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
По принцип - има за протокола, но не го препоръчвам - по-добре е да се направи като хората със SMTP клиент през сървъра.

Може да сложиш action-а на формата да е mailto:ПОЛУЧАТЕЛ и "пращаш" писмото с чист HTML. Реално е същото което би се случило и ако имаше обикновен mailto линк, но тука ти събира и въведенето в полетата на формата. Има пример в W3Schools - http://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_form_mail
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
Цитат
Това за което питам е - как когато човекът въведе данните във формата и натисне бутона "Изпрати съобщение", съобщението му да бъде изпратено на даден имейл адрес (който предварително сме задали по някакъв начин)?
Не можеш. Браузъра трябва да направи handshake ползвайки секюрити протокол с email client-та на сървъра. Недей разчита на това. Ако с един браузър успееш (чувал съм за IE и техните сървъри) с друг ще фелнеш яко. Направи го по стандартният начин, както Ави вече е намекнал по-горе. 
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
БОГ да ви благослови премного.
Благодаря ви за отговорите.

Потърсих в интернет и разбрах как в даден хостинг се създава имейл от cPanel, и след това как от този имейл се изпращат и получават съобщения.
Може ли малко помощ да ми подскажете как информацията, която се въвежда в дадена html форма, да бъде изпратена към този имейл?

Цитат
по-добре е да се направи като хората със SMTP клиент през сървъра

Това мога ли да го направя през cPanel-а на хостинга?
« Последна редакция: 16 Август 2015, 14:52:58 от georgirgeorgiev »

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
Цитат
Може ли малко помощ да ми подскажете как информацията, която се въвежда в дадена html форма, да бъде изпратена към този имейл?
Трябва да напишеш server side script, който ще взема информацията от полетата на формата, ще я валидира и ще я прати към email client-a който ще изпрати писмото към посоченият адрес. Някои хостинг компании предлагат готови скриптове. 

Цитат
Можеш ако имаш code editor, cPanel предлага такъв.  В интернет е пълно с примери.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Тука има едно видео за положението с писмата, не е много прясно но поне може да ти даде една идея кое, как и защо
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

Zorko

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 33
  • -Получени: 9
  • Публикации: 206
Има едно нещо. С форма. Но може да не ти свърши работа.
Код: HTML
  1. <form enctype="text/plain" method="get" action="mailto:yourmail@abv.bg">
  2. Your First Name: <input type="text" name="first_name"><br>
  3. Your Last Name: <input type="text" name="last_name"><br>
  4. Comments: <textarea rows="5" cols="30" name="comments"></textarea>
  5. <input type="submit" value="Send">
  6. </form>
« Последна редакция: 16 Август 2015, 17:55:18 от Avalanche »

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Цитат
Трябва да напишеш server side script, който ще взема информацията от полетата на формата, ще я валидира и ще я прати към email client-a който ще изпрати писмото към посоченият адрес. Някои хостинг компании предлагат готови скриптове. 

Цитат
Можеш ако имаш code editor, cPanel предлага такъв.  В интернет е пълно с примери.

Значи като цяло връзката между контактната форма и имейла се осъществява единствено и само чрез сървърен език, какъвто е PHP например. С изключение на начина за който ми бяхте дали линк от W3 и за който Zorko също ми даде кода. Което предполагам означава, че тази връзка между имейла и html формата, не влиза, като цяло, в работата на front-end разработчика, ами това го прави back-end-а. Докато front-end-а само създава и оформя външният изгледа/външният вид на формата. Нали?

Тука има едно видео за положението с писмата, не е много прясно но поне може да ти даде една идея кое, как и защо

Задължително след малко ще видя видеото.

Има едно нещо. С форма. Но може да не ти свърши работа.
Код: HTML
  1. <form enctype="text/plain" method="get" action="mailto:yourmail@abv.bg">
  2. Your First Name: <input type="text" name="first_name"><br>
  3. Your Last Name: <input type="text" name="last_name"><br>
  4. Comments: <textarea rows="5" cols="30" name="comments"></textarea>
  5. <input type="submit" value="Send">
  6. </form>

Братко мой, доколкото разбрах от по-горните коментари на Avalanche и jazzman, и по този начин, който си дал, става, обаче могат да изникнат проблеми. Благодаря ти, че ми писа и ти.

Благодаря ви отново за помощта, Avalanche, jazzman, Zorko!!! БОГ да ви пази.
« Последна редакция: 16 Август 2015, 18:28:10 от georgirgeorgiev »

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
Цитат
Значи като цяло връзката между контактната форма и имейла се осъществява единствено и само чрез сървърен език, какъвто е PHP например
Браузъра няма тази функционалност да праща сам писма. Неговата роля в случая е да предаде / събмитне информация към сървъра. При всички положения ти трябва mail server и основни познания в PHP.

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Цитат
Значи като цяло връзката между контактната форма и имейла се осъществява единствено и само чрез сървърен език, какъвто е PHP например
Браузъра няма тази функционалност да праща сам писма. Неговата роля в случая е да предаде / събмитне информация към сървъра. При всички положения ти трябва mail server и основни познания в PHP.
Благодаря ти за отговора!

Zorko

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 33
  • -Получени: 9
  • Публикации: 206
Сега се сещам, че преди години ползвах един сайт, който ми генерираше form-а, който изпраща имейла. Чист html, който препраща към тяхната страница и те пращат имейла. Но не мога да се сетя как се казваше, беше безплатна опцията. Сега потърсих в гугъл и намерих този сайт - http://www.emailmeform.com/ Регистрираш се, създаваш си форма - каквито полета ти трябват. Те ти генерират html код, слагаш го в сайта и би трябвало всичко да работи :)

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Сега се сещам, че преди години ползвах един сайт, който ми генерираше form-а, който изпраща имейла. Чист html, който препраща към тяхната страница и те пращат имейла. Но не мога да се сетя как се казваше, беше безплатна опцията. Сега потърсих в гугъл и намерих този сайт - http://www.emailmeform.com/ Регистрираш се, създаваш си форма - каквито полета ти трябват. Те ти генерират html код, слагаш го в сайта и би трябвало всичко да работи :)

Благодаря ти много, приятел!!!! И е безплатно майче, като гледам?