Автор Тема: Кеширане или ... ?  (Прочетена 2242 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 77
  • -Получени: 13
  • Публикации: 164
Кеширане или ... ?
« -: 01 Август 2015, 02:44:52 »
Здравейте!
Когато правя промени по HTML файловете и след това ги кача на уеб сървъра, промените не са видими, дори да влезна и да излезна от сайта няколко пъти. Чак след когато рефрешна страницата в сайта за която съм направил дадените промени в HTML файла, чак тогава промените, които съм направил се прилагат и стават видими.
Това заради кеширане ли става? На .htaccess файла на уеб сървъра не съм му слагал настройки да извършва кеширане, не знам защо става така. Вие знаете ли защо става така и дали има начин да направя настройка, чрез която всеки път когато качвам обновени файлове на сървъра, промените да биват прилагани веднага, а не да е нужно да се рефрешва всяка страница в която съм направил промени, за да се приложат?

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Re: Кеширане или ... ?
« Отговор #1 -: 01 Август 2015, 15:49:55 »
Това според мене е на ниво клиент, пробвай с друг браузър след като си правил промените, трябва да виждаш обновеното.
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
« Отговор #2 -: 01 Август 2015, 19:06:30 »
Благодаря ти от сърце :) !
Да, наистина, пробвах с още 2-3 браузъра и при тях когато влезна още първият път в дадената страница, промените са се приложили.
Само в Google Chrome (който и бразуър използвам предимно) ми прилага промените чак след, като презаредя страницата наново, както съм описал по-горе в описанието на темата.
Изглежда някаква настройка му е сложена (или аз съм му сложил и не си спомням) поради която се получава това.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
« Отговор #3 -: 01 Август 2015, 19:18:55 »
Има една отметка (Disable cache) да го спреш от конзолата, аз винаги я цъкам и скоро не си спомням да съм имал проблеми от този сорт:

"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
« Отговор #4 -: 01 Август 2015, 19:27:43 »
Ехе!
Благодаря ти много!
Маркирах това, което си посочил, и стана. Вече се прилагат промените без да е нужно да презареждам всяка страница.