Здавейте на всички!
Имам уебсайт, който съм направил само с HTML и CSS, и двата файла не са големи. Сайта има 3 страници. Като цяло няма много информация на него. Обаче основният му трафик идва от това, че на всяка от трите му страници, има средно по около 50 jpg картинки с размери някъде около 200px (дължина) на 110px (височина). При всяко ново презареждане на страниците, зареждането продължава около две секунди. Пробвах да проверя сайта в "pagespeed" и там като гледам ми даде доста ниски резултати за скоростта му:
- mobile 67/100
- desktop 75/100
Видях, че задължителното нещо, което от "pagespeed" ми казват, че е нужно да оптимизирам в сайта, е "Leverage browser caching". Доколкото разбрах, това е кеширане на файловете в сайта. Потърсих в интернет и ако съм разбрал правилно, един от начините да се осъществи това кеширане, е като се добави в .htaccess файла (в root директорията на сайта) следните редове код:
## EXPIRES CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresDefault "access plus 2 days"
</IfModule>
## EXPIRES CACHING ##
Добавих този код, като единственият друг код, който се съдържа в .htaccess файла е няколкото реда код над този (добавеният за кеша), който е следният:
Options -Indexes
#<IfModule mod_env.c>
# SetEnv PHPRC /home/CPANEL_NAME/php.ini
#</IfModule>
И под него е кода, който вече по-горе копирах за кеша. Това е целият код, който ми е сложен в .htaccess
Обаче след като направих тази промяна, в "pagespeed" и в "gtmetrix" все още продължава да ми показва, че сайта ми има нужда от "Leverage browser caching". Писах на хостинга ми и те ми казаха, че с добавеният от мен код в файла, кеширането си работи. И наистина когато влезн в Mozilla, влезна в конзолата, отворя секцията Net и презаредя страницата, отдолу ми изписва нещо от сорта на 458,2 KB (from cache).
Тогава защо "Leverage" не ми го отчита като направен в двата сайта за проверка на бързината на уебсайта?
Искам да ви попитам още едно нещо, ако няма проблем - тези 2 секунди които са нужни за да ми зареди сайта могат ли да бъдат намалени при положение, че имам около 50 картинки, което се явява 50 http заявки ? Достатъчно много ли са заявките, че сайта да зарежда 2 секунди, ако речем, че кеширането съм го активирал ? Или би трябвало след кеширане, макар и да са толкова заявките, сайта да зарежда по-бързо от 2 секунди?
Всъщност като цяло файловете ми в него не са толкова големи, общо взето най-основните файлове са следните:
3 HTML страници = 45kb (общо)
CSS = 14kb
Images = 899kb
Но предполагам това не е реална статистика що касае презареждането на страница, понеже тези 899 kb са общият брой размер на всички картинки, а на една страница имам около 1/3 от тези картинки, тоест около 300kb да речем, понеже другите нали не ги зарежда, освен ако не влезна в дадената страница, за която ще зареди картинките, които се намират в нея? Тоест при презареждане на всяка от страниците общият брой големина на всички файлове, ако не се лъжа, е около 450kb.
Мноо станаха въпросите. Това е което исках да ви попитам.
БОГ да ви благослови.