Автор Тема: Използвате ли програми за ускорено/съкратено писане на HTML и CSS  (Прочетена 4925 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 77
  • -Получени: 13
  • Публикации: 164
Здравейте на всички!
Използвате ли прорами за ускорено/съкратено писане на HTML и CSS ?
Ако използвате, бихте ли искали да споделите какви са те ?
« Последна редакция: 12 Юни 2015, 11:36:41 от georgirgeorgiev »

HanKrum

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 125
  • -Получени: 73
  • Публикации: 1005
  • Кибик
Ако се има предвид среди за разработка, да ползвам нетбийнс, но ако имаш предвид някакви генератори на такива, категорично НЕ!
"Силата на правителството се крепи на невежеството на народа, и те знаят това и винаги ще се борят против просвещението." Лев Толстой

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Аз понеже видях какво беше оригинално написал снощи, но не отговорих понеже трябваше да лягам, мога да ти кажа че това на което си се спрял със SublimeText и Emmet е много хубава комбинация. Като знаеш какво трябва да напишеш, няма значени дали ще копираш 4 li-та на 4 реда, или ще напишеш само ul>li*4 + таб - по-добре да си спестиш сухарската работа. SublimeText предлага и други плъгини за дописване, в package control може да намериш почти всичко, за което се сетиш. :) Да не говоря какви други благинки има тоя редактор, веднъж щом опиташ да работиш с няколко курсора едновременно и разбираш кое е яката работа.

Относно онова със забавяне при компилацията на Jade, предполагам че това е нормално защото реално то генерира HTML. Аз съм го ползвал малко в комбинация с NodeJS, нямаше особено забелязващо се забавяне (в development).
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Благодаря ви за отговорите.
БОГ да ви благослови.

HanKrum, много неясно съм написал темата, така че не се разбира какво съм имал предвид. Извинявам се.
Под по-ускорено/съкратено писане на HTML и CSS имах предвид използването на препроцесори, плъгини, добавки и подобни неща.
Опитвах се да попитам дали използвате препроцесор (SASS/LESS/Stylus и т.н.), дали използвате добавки като Emmet за по-бързо писане на HTML.
Ако използвате препроцесори, какви прорами използвате за компилация за конвертиране на препроцесор файла до CSS файл.
И като цяло това бяха нещата за които пишех, дали изпозлвате някакви добавки към нормалният HTML и CSS, за да пишете по-бърз, по-разбираем и т.н. по ... код.

Avalanche, под няколко курсора, имаш предвид маркирането на няколко думи наведнъж и например задържането на "Alt" (при Windows 7) и маркирането с първото копче на мишката всяко място на което искаме да сложим още един курсор, това ли имаш предвид ?

Слава на БОГ,  днеска, открих една програма, която изглежда е нещо, като копие на платената CodeKit. Може да се пише в нея SASS, Jade и други ...
И при самото записване на кода с Alt + s, програмата компилира промените от SASS файла в CSS файла и страницата в браузъра се презарежда автоматично, без да е нужно човек да я презарежда сам. Така един вид при всяко ново запаметяване на кода, човек може в действие да вижда промените, които се извървашт в страницата. Отделно тези две секунди забавяне за които писах при Koala, тук се чака по-малко и също не е нужно въобще да презареждаш страницата след компилирането на SASS файла, за да видиш промяната, която е направен в страницата, програмата автоматично прави промяната и виждаш как страницата се промянa около 1-2 секунди след записването на кода. Програмат се казва "prepros" и е безплатна, само където изскача едно съобщение което пита дали искаме да закупим програмата, понеже това се води trial версия, обаче не е само за 30 дни, а майче може да си се използва без лимит. Замислих се с тези толкова много програми, които забързват писането на HTML и CSS, правят го по-лесно четим, по-лесно за писане и т.н. , колко ли по-бърз става процеса в сравнение с преди време, да речем, когато е могло да се пише обикновен HTML и CSS без никакви добавки. С тези програми, които видях, си помислих, че майче с около 10 пъти се забързва процеса. Не знам точно колко пъти са, обаче изглежда доста по-бързо.
« Последна редакция: 12 Юни 2015, 21:22:11 от georgirgeorgiev »

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
Avalanche, под няколко курсора, имаш предвид маркирането на няколко думи наведнъж и например задържането на "Alt" (при Windows 7) и маркирането с първото копче на мишката всяко място на което искаме да сложим още един курсор, това ли имаш предвид ?
Не Alt, а CTRL. И не само това, има и други шорткъти, то май най-интересното е да ги откриваш. Аз най-много ползвам CTRL + D за да маркирам всички дублиращи се и след това мога да ги редактирам наведнъж. CTRL + ALT + Arrow Up/Down ти поставя курсори нагоре и надолу.

П.п. Каква е тая мания с Бога?
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Вярно, че е Ctrl, извинявам се, объркал съм се. Тези дни в един клип видях едно момче да показва този shortcut - Ctrl + Shift + Arrow Up/Down (мести реда който си миркирал надолу (Arrow Down) или нагоре (Arrow Up). Предполагам го знаеш.

П.п. Каква е тая мания с Бога?

Това е живота ми, не е просто мания, хоби или нещо подобно. БОГ показа безкрайната СИ милост към мен и ми подаде ръка в най-трудният период в живота ми (преди около 2 години) и малко след това повярвах в НЕГО. Слава на БОГ !!! Цял живот не съм вярвал в БОГ, но ТОЙ не ме остави. БОГ е твърде МИЛОСТИВ.

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 72
  • -Получени: 94
  • Публикации: 4836
аз ползвам:
за css - less i stylus
за html - jade
Иначе като редактор ползвам само Уебсторм.
За боГ трябва да кажа или хубаво или нищо - аз няма да кажа нищо.
« Последна редакция: 21 Юни 2015, 22:18:09 от echeveria »
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
<iframe src="http://www.corbindavenport.com/ubuntu/widget.html" style="width:

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Jade го видях горе-долу какво представлява, но ми се стори, че има някои малки особености с които човек трябва да свикне за да започне да пише на него. И реших за момента все още да не започвам с него.
Да те попитам - достатъчно голямо ли е предимството да пишеш на Jade, вместо на HTML/5, че човек, който е начианещ в HTML/CSS, да мине на него?

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
Ако знаеш как да ползваш основата (HTML), няма да имаш никакви проблеми да ползваш каквито и да било wrapper-и, темплейти, jade-ове, handlebar-ове или каквото там са измислили хората :)

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
Цитат
За боГ трябва да кажа или хубаво или нищо - аз няма да кажа нищо
Помъдряваш ;)
Притчи 1:7 "Страхът от Бог е начало на мъдростта”.
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Цитат
За боГ трябва да кажа или хубаво или нищо - аз няма да кажа нищо
Помъдряваш ;)
Притчи 1:7 "Страхът от Бог е начало на мъдростта”.
Само така, приятел!!!

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
Знаех си, че ще си допаднете ;)

Wanderer

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 4
  • -Получени: 26
  • Публикации: 196
Цитат
3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог...
“You must make the Journey along the road, nobody is able to do it for you!”

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 72
  • -Получени: 94
  • Публикации: 4836
моля не цапайте темата с отклоненията си.
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
<iframe src="http://www.corbindavenport.com/ubuntu/widget.html" style="width: