Автор Тема: Разминаване на пиксели в дължината на <li> таговете при Mozilla и Chrome  (Прочетена 2237 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 77
  • -Получени: 13
  • Публикации: 164
Здравейте на всички!
Упражнеявам се, правейки една HTML страница, като използвам комбинирано и английски език и кирилица в нея.
Появи се разминаване на пиксели, което не мога да разбера поради каква причина става.
Самото разминаване става при дължината на <li> таговете, които са в <ul>.
При Mozilla Firefox дължината на някои от <li> таговете е по-малка от колкото при Google Chrome.
Ще ви дам примерен код в който присъства само кирилица, за да ако някой би пожелал да погледен, да го улесня повече в разбирането на това за което пиша. Сложил съм reset.css в HTML страницата, за да нулира някои от елементите, като padding, margin на елементите.

Код: HTML
  1. <!DOCTYPE html>
  2.         <head>
  3.                 <meta charset="UTF-8" />
  4.                 <title>Example</title>
  5.                 <link rel="stylesheet" href="reset.css" />
  6.                 <style>
  7.                         body > ul {
  8.                                 list-style-type: none;
  9.                                 display: inline-block;
  10.                         }
  11.                                 body > ul > li {
  12.                                         float: left;
  13.                                         border: 1px solid red;
  14.                                 }
  15.                 </style>
  16.         </head>
  17.         <body>
  18.                 <ul>
  19.                         <li>Това е първи елемент</li>
  20.                         <li>Това е втори елемент</li>
  21.                         <li>Това е трети елемент</li>
  22.                         <li>Това е четвърти елемент</li>
  23.                         <li>Това е пети елемент</li>
  24.                 </ul>
  25.         </body>
  26. </html>

В този примерен код, крайният размер на <ul>:
- в Mozilla Firefox е 745 x 18
- в Google Chrome е 752.969 x 18

В Mozilla Firefox дължината на <ul> е с 7.969 пиксела (px) по-малка от тази в Google Chrome.

Ако изпълните този код, по-конкретно можете да забележите, че дължините на 5-те <li> тагове в Mozilla Firefox и в Google Chrome са следните:

Mozilla Firefox         |           Google Chrome

<li> 149 x 18         <li> 149.453 x 18
<li> 146 x 18         <li> 147.609 x 18
<li> 145 x 18         <li> 146.156 x 18
<li> 169 x 18         <li> 170.031 x 18
<li> 139 x 18         <li> 139.719 x 18

Личи си разликата в дължината на всеки един от <li> елементите. Личи се, че в Google Chrome всички <li>-та са по-дълги от тези в Mozilla Firefox.

Доколкото знам, писането на CSS в HTML файла е лоша практика. Тук съм написал CSS-а в HTML файла единствено само заради примера.
« Последна редакция: 25 Май 2015, 18:22:02 от georgirgeorgiev »

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Този reset ли ползваш? http://meyerweb.com/eric/tools/css/reset/reset.css
Винаги има разлики, винаги и ще има - иначе уеб щеше да е прекалено хубаво място.
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Да, този reset съм използвам в по-горният код.
Всъщност чудя се как има толкова много добре изглеждащи сайтове на всякакви резолюции и устройства.
Почти не си спомням ситуации в които да влезна в някой сайт и той да се е счупил или да се изкриви сериозно някъде по някакъв начин.
Изглежда доста са напреднали в уеб разработката, хората, които работят в тази сфера.

Благодаря ти за отговора.

БОГ да те благослови.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Ами ще разбереш с практиката, ползват се относителни мерни единици (%, em), някои направо предпочитат да ползват готови библиотеки вместо да пишат CSS от нулата (като bootstrap). Между другото съм останал с впечатлението, че normalize.css прави повече уеднаквявания отколкото reset.css (лично мнение)
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

georgirgeorgiev

• Full Member
  • Благодарности
Благодаря ти за линка за normalize.css. Изтеглих си го да го имам, може да стане така, че да го използвам някой път.
Освен с използване на относителните мерни единици, други варианти има ли за постигане на почти перфектна пиксел прилика между различните браузери ?
Например в тази ситуация при която срещнах различие в дължината на <li>-та, понеже се опитах да го направя с точно фиксирана дължина целият <ul>, в Google Chrome стана, но в Mozilla Firefox направо се счупи целият <ul> заради 4 пиксела разлика.