Автор Тема: Игра тип "Wheel of fortune" на Nodejs и Couchbase малко информация ако може ?  (Прочетена 2848 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lfc321

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 0
  • Публикации: 17
Някой може ли да ми даде някаква насока от къде да започна с бек енд-а ? В смисъл имам фронт енд-а и трябва да го свържа с Couchbase-а чрез Nodejs. Единственото по темата, което намирам за Couchbase е документацията, а тъй като не съм работил до сега с този вид база данни ми е малко неясна. Някой ако е работил по подобен проект ако може да ми даде някакви насоки?

Смисълът е че трябва да има потребители, които въртят колелото и всеки потребител да получава в сметката си определен брой точки в зависимост от сектора, в който е попаднал, когато е въртял колелото. Потребителите си имат таблица в базата, където имат колона за точките, към който да се добавят или да се отнемат точки и съответно всеки сектор си има определан стойност, която се прибавя или изважда.  Като за начало това искам да направя ?

За тестов фронт енд ползвам това - http://jsfiddle.net/maniator/rR67s/

Всякаква информация конкретно за този вид проекти (а не като цяло за Ноде и Коучбейс) ще ми е много от полза.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Здравей,

Ми какво за back-end конкретно? Работил ли си досега с NodeJS? Ако си запознат с него не трябва да имаш сериозни проблеми, затова по-скоро трябва да наблегнеш на него за да ти се изяснят нещата. Аз лично още не съм правил проект с него, но го чопля чат-пат. Front-end е много относително нещо, тоя клас дето го имаш ще трябва да го пригодиш за твоите нужди конкретно. ExpressJS е най-популярния фронт енд фрейм за NodeJS, като има бая мазнотии, включително и template engine. За базата данни трябва да разбереш на какъв принцип работят NoSQL DB-тата и след това и там няма да имаш сериозни затруднения. Питай някакви по-конкретни въпроси, абстрактно лесно се говори :)
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

lfc321

• Newbie
  • *
  • Благодарности
Ами добре, да започна от създаването на базата и таблиците в нея ? През самият Couchbase администрацията мога ли да си създавам БД-та, както в Phpmyadmina на MySQL примерно или трябва да си ги пиша на ръка ? Ако става през администрацията как ?

Успях да направя някакъв Bucket, обаче нещо не успях да свържа индекс файла към него.

Да, предполагах че трябва да на пренапиша нормалния JS  на експрес не е проблем. С Ноде също ще се оправя. Основно проблемът ми е Couchbase-a и NoSQL-a.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
Първо да си кажа честно, познанията ми по NoSQL клонят към скромни, ако има някой по-напред с материала нека се изкаже. Конкретно с CouchBase никога не съм работил, и не мога да ти кажа нищо конкретно освен това да превеждам документацията. До колкото виждам има такъв Админ UI, дори и CLI. Букетът ти представлява дефактно база данни, към която се създават документи (таблици в SQL). След това от тия документи правиш view-та, с чиято помощ вземаш неструктурираната информация и я структурираш във формат, пригоден за твоите нужди. Това напрактика е един JSON, с който се работи лесно и приятно по ключ и стойност.

А на мене ми е интересно що реши да ползваш NoSQL и точно CouchBase, някакво изискване по проекта ли е?
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.

lfc321

• Newbie
  • *
  • Благодарности
Да, изискване по проекта. Като цяло и аз общо взето същото разбрах от документацията, което и ти описа. Няма много друга странична информация в нета или поне аз не можах да намеря. Като цяло май ще наблегна на NoSQL явно там ще е ключа към това което не ми е ясно.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
След като знаеш за какво служи phpMyAdmin, предполагам че си запознат и с начина на работа на релационните бази данни. Първото нещо, което трябва да направиш е да се абстрахираш малко от тия познания. Някои неща стават по много по-различен начин. Като цяло логиката на RDBMS-тата е да направиш схемата и от нея да теглиш инфото, докато при NoSQL е по-скоро да измислиш какво ти трябва и след това да мъдриш как да го вземеш. То реално всяка база данни си има специфични характеристики и трябва да се задълбае конкретно. Примерно сега видях че тоя cloudbase не ползва версия на документите, а пази само един документ (както при релационните бази данни) - въобще... щом ти е задължително да го ползваш, мога само да те посъветвам да налазваш документацията и това :)