Автор Тема: URL което продължава текущото  (Прочетена 2414 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Александър Видов 2

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 17
  • -Получени: 2
  • Публикации: 197
  • engineering
    • Multy.PRO
URL което продължава текущото
« -: 21 Декември 2014, 16:35:21 »
Здравейте!
Искам да попитам дали някой знае как да направя следното:
Искам към текущата страница да сложа URL, което да продължава сегашното.

Ето пример:
Сега съм на страница : /Начало/Продукти

Ако сложа <a href="/", ще ме прати в началната директория, която е - /Начало. Има ли някакъв начин да сложа някакъв символ, който да ми продължи пътя от сегашния, и да ме праща в /Начало/Продукти/ТУК.

Какво да напиша в href за да се получи това?

Пробвах с <a href="~/.ТУК", също така и <a href="ТУК", както и още няколко неща от нета, но не успях да намеря нещо подобно.
« Последна редакция: 21 Декември 2014, 16:37:05 от Александър Видов 2 »
Love, passion, punch & will = Victory

Александър Видов 2

• Full Member
  • Благодарности
  • engineering
    • Multy.PRO
Re: URL което продължава текущото
« Отговор #1 -: 21 Декември 2014, 17:42:13 »
Здравейте отново!

Понеже в един CMS, съдържанието е динамично, което означава, че страниците могат да се местят т.е и съответните им URL адреси, се чудех как да направя така, че поставените линкове в съдържанието да си работят ВИНАГИ коректно.
Изхождайки от факта, че ако имам следната структура:

*Начало
*Продукти/Продукт първи

Към страницата на "Продукт първи" искам да сложа още една под страница, така че да се получи:

*Продукти/Продукт първи/Упътване

Именно тук срещнах моя споменат проблем. Исках линка, който се намира в страницата "Продукт първи" и води до "Упътване" да е пермаментен и да работи дори и ако променя структурата примерно с тази:

*Начало/Продукти/КАТЕГОРИЯ/Продукт първи/Упътване

Намерих следното решение:

В HEAD частта на сайта поставих следния код:
<BASE href="<?php echo $_SERVER['REQUEST_URI']; ?>/" />
а самият линк, който поставям с страницата "Продукт първи" стана така <a href="Упътване". Сега вече проблемът е решен. Където и да преместя "Продукт първи", страницата "Упътване" си върви с него.
« Последна редакция: 21 Декември 2014, 17:46:28 от Александър Видов 2 »

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
« Отговор #2 -: 21 Декември 2014, 19:10:17 »
Това решение просто "върши работа". Разгледай други как са намерили решение на проблема, примерно някои framework-ци имат base_url (променлива/константа/метод), в която съхранява адреса на проекта (примерно http://localhost) и след това изграждат линковете върху него.

https://github.com/bcit-ci/CodeIgniter/blob/develop/system/core/Config.php#L289
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

Александър Видов 2

• Full Member
  • Благодарности
  • engineering
    • Multy.PRO
« Отговор #3 -: 21 Декември 2014, 19:28:14 »
Това решение просто "върши работа". Разгледай други как са намерили решение на проблема, примерно някои framework-ци имат base_url (променлива/константа/метод), в която съхранява адреса на проекта (примерно http://localhost) и след това изграждат линковете върху него.

https://github.com/bcit-ci/CodeIgniter/blob/develop/system/core/Config.php#L289

Знам Ава! Аз обаче правя проекта, така че да е разделен на Front & Back - end. Искам хората с HTML, CSS и JS да си пишат темите без дори да знаят за PHP. За мен е важно ако някой напише темплейт и разбира само от FrontEND, да може да качи своя труд в системата и всичко да му работи без да се притеснява, че не разбира от PHP. Мисля ги нещата и ги правя от гледна точна на това, че когато започнах да се занимавам с WEB, много по-лесно щеше да ми е ако имаше нещо подобно, което да е достъпно за хора с почти никакви познания по сървърната част. Знам, че пак няма да се разберем с теб, но просто споделих един малък проблем, на който се натъкнах и се върнах да споделя и решението му. Нищо повече. Това решение, което намерих, работи дори и ако сайта е направен само и единствено с HTML. Все пак и темата е такава. Това ме вълнува мен. Все пак системата, която правя конкурира WordPress и смятам, че концепцията си я бива, но времето ще покаже.
« Последна редакция: 21 Декември 2014, 19:44:40 от Александър Видов 2 »

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
« Отговор #4 -: 21 Декември 2014, 20:16:32 »
o.O Не виждам какви сериозни познания по PHP или който и да е друг език ти трябват за да ползваш някакво АПИ наготово.
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!