Автор Тема: Вземане на последният пост към всяка тема  (Прочетена 21143 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Re: Вземане на последният пост към всяка тема
« Отговор #30 -: 19 Ноември 2014, 19:55:43 »
Не трябваше да му пишеш заявката, можех да го направя още в първия си пост в темата, ама нарочно го оставих, даже не преместих индекса на темата върху селектирането от две таблици срещу това с JOIN-а. Сега човека има най-практичното и съвременно решение, работи му кода, ама как и защо - не се знае...

Момчето дори и да ги е гледал, като няма нищо за INNER, JOIN, LEFT и т.н., няма да разбере, кой знае колко от обясненията, а просто ще ги копира!
Нека знаещите и можещите да направят нещо по въпроса, аз съм от "Само си мисля, че знам"!
Това май е лична нападка към мене. Обяснения за JOIN-ове има, ама никой не ги е потърсил! @gatakka.eu
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

theSit

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 18
  • -Получени: 3
  • Публикации: 152
« Отговор #31 -: 19 Ноември 2014, 20:11:07 »
Не трябваше да му пишеш заявката, можех да го направя още в първия си пост в темата, ама нарочно го оставих, даже не преместих индекса на темата върху селектирането от две таблици срещу това с JOIN-а. Сега човека има най-практичното и съвременно решение, работи му кода, ама как и защо - не се знае...
Чакай, чакай малко. Първо публикувах колоните от таблиците, след това и информацията към тях. Защо си мислиш, че не съм нищо пробвал преди това? Аз съм наясно какво е JOIN, вложена заявка и как работят те. Нещото което ме бърка е как да изградя логиката си така, че да получа това което желая. Ще ти кажа още нещо а то е, че не смятам въпроса ми за ламерски. Ако можех да се справя сам нямаше да питам и да ви губя времето. Уроците на Иван Ванков - Гатака, съм ги слушал и гледал, но не смятам, че въпроса ми тук е на ниво начинаещ. Извинявам се на всички ако съм ви изгубил времето ви.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #32 -: 19 Ноември 2014, 20:19:46 »
Никъде не съм казал, че не си пробвал нищо или че въпроса е ламерски. Намекнах че не мислиш, има разлика. Ако това го смятах за губене на време, нямаше да съм тука и въобще да пиша. Исках да кажа, че в крайна сметка пак не разбра как стават нещата. И в края на краищата, къде отива удоволствие от откриването на топлата вода сам...  :)
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
« Отговор #33 -: 21 Ноември 2014, 15:21:32 »
Цитат
Не трябваше да му пишеш заявката, можех да го направя още в първия си пост в темата, ама нарочно го оставих.....
Tова тук е форум, а не училище. Повечето от хората които пишат по форумите са начинаещи в тематиката. Аз не съм учител за да уча хората да мислят, как да мислят и т.н, разбира се има и изключения, ако питането е на по абстрактно ниво - погледнете "Самоделка". Ако някой иска да се развива, то той ще намери и правилното място за това.
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #34 -: 21 Ноември 2014, 20:37:46 »
Тогава да вземем да се прекръстим от научи ме на напиши ми...

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
« Отговор #35 -: 12 Декември 2014, 18:47:15 »
Тогава да вземем да се прекръстим от научи ме на напиши ми...
Форума няма нужда от учители а от хора, които да отговарят компетентно на въпроси с готови решения.Разбира се всеки има правото да избира как да отговори, дали той / тя да напише 100 реда коментар "How to..." или 10 реда код давайки правилното решение.   
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

Exword

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 2
  • -Получени: 0
  • Публикации: 30
« Отговор #36 -: 28 Април 2015, 22:14:04 »
Здравейте.
И аз имам подобен проблем само, че искам да взема от всяка категория последно добавените 3 или 5 поста
 не мисля че е редно да пускам първо заявка за категориите  и после (чрез php)
отново да пускам заявка за да взема за всяка категория последните три поста и затова се запитах дали не
може да го направя с една заявка и стигнах до следното, но някак си ми изглежда доста грешно.

Код: MySQL
  1.  SELECT cat.id, cat.name,  
  2.                 substring_index(GROUP_CONCAT(post.nomer, ' - ' ,post.name, post.date_add ORDER BY post.date_add DESC SEPARATOR ','), ',', 3) AS last_post
  3.                 FROM cat
  4.                 LEFT JOIN post
  5.                 ON cat.id = post.cat_id
  6.                 GROUP BY cat.post_id
  7.                 ORDER BY post.date_add
  8.  
Обърнах интернета за нещо готово,  но не попаднах на нищо полезно.
Ако имате някакво решение на този проблем ще съм ви много благодарен ако го споделите.
Поздрави.
« Последна редакция: 28 Април 2015, 22:44:01 от Avalanche »
Давай наставления само на този, който търси знания, след като е открил своето невежество.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #37 -: 28 Април 2015, 23:37:17 »
Здрасти,

Ами това нещо може да го направиш на сървъра, а не още в базата (ORDER BY и DESC са наистина странни):
Код: MySQL
  1. substring_index(GROUP_CONCAT(post.nomer, ' - ' ,post.name, post.date_add ORDER BY post.date_add DESC SEPARATOR ','), ',', 3)
Може също така всяко отделно поле (post.nomer, post.name, post.date_add) да са ги селектираш по отделно с GROUP_CONCAT (трябва да им запази реда) и да ги наставиш като масиви по-късно. Като цяло е въпрос на имплементация, може да  направиш и обратното - в момента селектираш от категориите и join-ваш постовете, може да join-неш категориите и да подредиш резултата по тях, не е като да нямаш избор :)