Автор Тема: Open VPN, Hamachi и други виртуални частни мрежи  (Прочетена 5485 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 57
  • -Получени: 106
  • Публикации: 1444
    • DanailDR.EU
Искам да пусна сървър на една игра, но да не е достъпно публичното му IP. За целта мисля да използвам VPN връзка. Сървърът и играчите ще получат данни за вод във VPN мрежата, и след това всеки играч ще има достъп до IP-то на сървъра, от виртуалната мрежа.
Идеята е, да се използват няколко VPN сървъра, за да не минава цялото натоварване през един VPN.
Та който разбрал разбрал, сега и питането ми.
Някой ползвал ли е Hamachi или друг подобен софтуер с цел да предлага комерсиална услуга, ако е правено какви са финансовите условия за един акаунт? Второ, какво натоварване издържа такава мрежа?
Ако реша да ползвам OpenVPN има ли желаещи да инсталират  този продукт и така да се подели натоварването и да се изгради мрежа от VPN сървъри?
Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
Re: Open VPN, Hamachi и други виртуални частни мрежи
« Отговор #1 -: 31 Октомври 2014, 13:32:25 »
Струва ли ми се или е истина, че скачаш от една идея на друга и от един проект на друг? За Hamachi най-добре да прочетеш  licence agreement-а на продукта. Там ти ще намериш отговора и под какви условия би могъл да ползваш този софтуер за комерсиални цели. Хамачи, работи на базата клиент / сървър, доколкото имам спомен и по голямата част от натоварването е разпределено в/у клиентската машина и не смятам, че това ще проблем за сървъра. Големият проблем обаче би могъл да дойде от това как е написан кода по играта. Той трябва да бъде написана така, че да натоварва сървъра / базата минимално. За изграждане на мрежа от VPN сървъри е още рано да се мисли.
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #2 -: 31 Октомври 2014, 13:41:54 »
Не, не скачам, това е за мой .... да кажем приятел, не е лично мой проект. Аз си движа по проекта за  умния дом. Ардуиното което бях поръчал дойде и сега правя някои неща с него ... но въпроса тук е как да защитя сървъра от DDOS атаки. За това и не искам да се знае реалното IP на сървъра.
По моите разсъждения, за да можеш да атакуваш някой чрез DDOS трябва да знаеш адреса му. А ако адреса е достъпен само от частна виртуална мрежа, няма как да те атакува бот-мрежа или някой който не е получил права до тази мрежа.
За мен това е важно защото редовно ставам свидетел на гейм-сървъри с публично IP които стават жертва на такива атаки, а заедно с тях си патят и хора които нямат нищо общо с това.
Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #3 -: 31 Октомври 2014, 13:58:09 »
Не знам DDOS, нямам опит там. Утре ще играя тенис с един сисадмин дето се занимава със секюрити, че ще го попитам. До колкото знам обаче, една част от защитата е подбор на добър хардуер, защитна стена (не говоря само за софтуер), конфигурации по DNS периодично да въртят различни адреси  и т.н.. 

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #4 -: 31 Октомври 2014, 14:15:52 »
Ами обикновено атаките от тип DDOSпредставляват много голям брой заявки, към даден хост, целящи да го блокират или натоварят. За това аз искам да избегна това. Ако никой не знае какво да атакува, няма как да го направи :)

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #5 -: 31 Октомври 2014, 14:37:23 »
Така е да, прав си за заявките. При положение, че адреса няма да може да се достъпва публично, то и риска намалява значително.

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #6 -: 31 Октомври 2014, 16:30:45 »
Ами да, така излиза.