Автор Тема: Проект SmartHome  (Прочетена 6142 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 57
  • -Получени: 106
  • Публикации: 1444
    • DanailDR.EU
Проект SmartHome
« -: 23 Октомври 2014, 19:36:33 »
Здравейте, приятели.
Реших да започна един проект наречен SmartHome.
Проекта е от 3 части.
1) SmartHome-Garden
2) SmartHome-Security
3) SmartHome-Light

Целите на проекта са: Изграждане на 3 независими автономни системи, които да управляват различни части от дома.
Както си личи от имената на различните системи, те ще управляват Градината, сигурността и осветлението (за сега толкова, в последствие може да се помисли и за отоплителна система като отделна система).
За целите на проекта съм си поставил за цел да използвам само отворени/свободни решения, за хардуера и за софтуера.

Понеже до сега не съм правил такъв проект, искам да помоля за помощ. Главно за избор на датчици и други такива неща .... също така и за изготвяне на документацията и кода, и публикуването на цялата документация в GitHUB.

В момента съм на ниво скициране на проекта и закупуване на някои датчици и Arduino платка. Всяка помощ е добре дошла. :) надявам се, че ще бъде забавно и полезно.
Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
Re: Проект SmartHome
« Отговор #1 -: 23 Октомври 2014, 19:53:50 »
Хм...интересно като замисъл, признавам. Може и за комършъл версия да се помисли. Тва на практика в/у твойта къща / дом ли ще го приложиш първо или искаш да бъде тествано първо в апартамента / къщата на някой друг, на питанката примерно :)
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
« Отговор #2 -: 23 Октомври 2014, 19:55:42 »
На мене ми звучи страхотно, с нетърпения ще следя темата. Не ми остава много свободно време, но въпреки това идеята е прекалено интересна и бих се включил. Я разкажи по-подробно какво искаш да направиш. :)
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #3 -: 23 Октомври 2014, 20:05:13 »
Ами като начало ще започна със една проста система за напояване. Резервоар с вода, датчици за ниво. Ардуиното ще следи за това дали има вода в резервоара, ако нивото падне под определена стойност, ардуиното ще включи помпа която да напълни резервоара. От друга страна, датчици за влага, ще следят за това дали  културите имат нужда от напояване (например дали е време да полеем райграса) и ако е така с помощта на електрически вентили да се пусне вода към пръскачките (ако резервоара е на 3.5-4 метра височина, налягането е достатъчно за да задвижи елементарните пръскачки тип "турбина на тесла". Всичко това е правено и има няколко проекта в нета, но целта е, както казах, всичко да е опен.
Така например, търся подходящи датчици за влага които да са OSHW.
Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

Pitankata

• Мно'о доблестни
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 89
  • -Получени: 136
  • Публикации: 1321
  • ПАЗИТЕЛ НА ЧАТА
« Отговор #4 -: 23 Октомври 2014, 20:57:32 »
датчиците за влага не са линдва шиша като единия пуска ток а другия приема и спрямо приетото се изчислява влагата? Ако да то какъв опън хардуер търсиш ;о)
А и помпата не е ли асинхронен двигател който опън ли е кат хардуер?
Че малко прекалено ми се струва с това опън ... ;)

П.с. а датчика за ниво не е линай пбикновенно бутонче с поплавък?
« Последна редакция: 23 Октомври 2014, 21:01:53 от Pitankata »
Мързелът всъщност е доста гадна работа, не можеш да спреш за да си починеш...

HanKrum

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 125
  • -Получени: 73
  • Публикации: 1005
  • Кибик
« Отговор #5 -: 23 Октомври 2014, 21:03:16 »
:) супер, може ли една съвсем малка забележчица? Трябва да се следи кога залязва слънцето, че се полива привечер, че ще изгори на слънцето ;)
"Силата на правителството се крепи на невежеството на народа, и те знаят това и винаги ще се борят против просвещението." Лев Толстой

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #6 -: 23 Октомври 2014, 21:04:47 »
датчиците за влага не са линдва шиша като единия пуска ток а другия приема и спрямо приетото се изчислява влагата? Ако да то какъв опън хардуер търсиш ;о)
А и помпата не е ли асинхронен двигател който опън ли е кат хардуер?
Че малко прекалено ми се струва с това опън ... ;)
Опън хардуер е този за който е налична документация, която ти позволява да си го направиш сам. Този който можеш да променяш, изучаваш, подобряваш и  т.н. Като софтуера :) А дали асинхронния двигател е опън сорс? Има и такива :). За датчика не знам .... не съм се интересувал достатъчно от тази материя до сега.

:) супер, може ли една съвсем малка забележчица? Трябва да се следи кога залязва слънцето, че се полива привечер, че ще изгори на слънцето ;)
Хане ... така е, това се прави лесно с един фоторезистор :) Но идеята за това е добра, не се бях сетил ... благодаря.

HanKrum

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 125
  • -Получени: 73
  • Публикации: 1005
  • Кибик
« Отговор #7 -: 23 Октомври 2014, 21:27:22 »
Добре ще е да има WEB, че да се командва от всякъде, да си го гледаш като градина от ФБ игрите :)
-да можеш да си пуснеш бойлера преди да се прибереш, да светнеш в двора, ако се прибираш късно, да припалваш ламбите и да пускаш тв-то, та бандюгите да си мислят, че Дидко си е укъщи, да сипеш на кучето, ако ще закъснееш, да видиш у хладилника, дали има още скоч, ако не на идване да земеш едно ботълче, да погледнеш у кутията за леб, та да не търсиш посред нощите денонощен магазин и ку други небивалици, но не смея да пиша повече, че ще бегам до двете нули....
"Силата на правителството се крепи на невежеството на народа, и те знаят това и винаги ще се борят против просвещението." Лев Толстой

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #8 -: 23 Октомври 2014, 21:46:47 »
Защо не? Всичко е възможно. Но нека първо почнем с малките неща, а и още не са ми дошли материалите.
Идеята е да има възможност за разширяване .... все пак даден дом има нужда от едни неща, друг дом от други :)

Pitankata

• Мно'о доблестни
  • Hero Member
  • Благодарности
  • ПАЗИТЕЛ НА ЧАТА
« Отговор #9 -: 23 Октомври 2014, 21:49:03 »
Защо не? Всичко е възможно. Но нека първо почнем с малките неща, а и още не са ми дошли материалите.
Идеята е да има възможност за разширяване .... все пак даден дом има нужда от едни неща, друг дом от други :)
а ти имаш нужда от Редосеялка :о)
що избра ардуиното бате???
я кажи че ми е интересно ... какво не им ареса на онез пловдивските ... да е свято имто им ...

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #10 -: 23 Октомври 2014, 21:52:13 »
а ти имаш нужда от Редосеялка :о)
що избра ардуиното бате???
я кажи че ми е интересно ... какво не им ареса на онез пловдивските ... да е свято имто им ...
Ами за целта мисля, че е по-подходящо ардуино, когато задачите станат по-сложни, мисля че олинуксино-то ще е по-добрия избор.
Просто за момента задачите са такива, че ардуино ще се справи по-добре.

Pitankata

• Мно'о доблестни
  • Hero Member
  • Благодарности
  • ПАЗИТЕЛ НА ЧАТА
« Отговор #11 -: 23 Октомври 2014, 21:53:10 »
да разбирам ли че умната къща искаш да я управляваш само с едно устройство?

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #12 -: 23 Октомври 2014, 22:06:17 »
да разбирам ли че умната къща искаш да я управляваш само с едно устройство?
Не, тъкмо напротив. Няколко устройства ще изпълняват различни задачи, а между другото ще комуникират помежду си. И накрая ако искаш да си ги гледаш през web (Както иска Хан-а) просто добавяш устройство което да изпълнява тази функция. Нещо като микро-кърнълите в структурата на GNU-Hurd.

Pitankata

• Мно'о доблестни
  • Hero Member
  • Благодарности
  • ПАЗИТЕЛ НА ЧАТА
« Отговор #13 -: 23 Октомври 2014, 22:12:09 »
че колко тогава смяташ да усложняваш някоя единица че ардоиното да не мое са справи с няколко релета включ изключ :)

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
    • DanailDR.EU
« Отговор #14 -: 23 Октомври 2014, 22:51:08 »
Ами примерно за уеб не е релевантно. Или пък ако искаш да напишеш сложен алгоритъм за поливането на пипера, който да следи изгрева, залеза, фазите на луната и месечния цъкъл на жена ти и програмата на телевизиите и по-конкретно турските сериали ;) (дамите да не се обиждат)