1. Към "Правни въпроси", предлагам да се добави и следното:
а) Потребителите нямат право да изразяват мнение си по въпроси свързани с поведението на друг потребител и да изживяват себе си, като част от администрацията на сайта. Ако те са установили нередност, са длъжни да уведомят администрацията за това, а не да влизат в пряк конфликт с въпросното лице.
Това го има вече:
4. Абсолютно се забраняват теми и коментари, които съдържат обиди към човек или институция, неприлични или аморални фрази.
2. Към "Права и задължения", предлагам да се премахне точка 14 и да се добави следното:
а) На потребителите се забранява да имат повече от една активна регистрация в сайта / форума.
б) На потребителите не се разрашава да контактуват, чрез лични или някакъв друг, алтернативен метод за комуникация предоставен от сайта за решаването на програмни въпроси публикувани от тях.
в) На потребителите не се разрашава ползването на чата, като средство за решаване на програмни въпроси.
г) Не се допуска пускане на две или повече последователни мнения при положение, че темата е все още в началната страница. Последователно мнение се разрешава само в ситуации, когато е предоставена допълнителна информация свъзана с проблема.
д) Личната кореспонденция през форума се допуска, само по въпроси непубликувани от потребителя като обществени такива. Личната кореспондеция трябва да остане лична.
Разбирам, че с тези правила целиш да стимулираш писането във форума, но на мене ми се изглеждат като падарлък малко. Не мисля, че някой иска личните му съобщения да бъдат четени от друг, пък бил той и администратор. А и не виждам как мога да изловя тези, който имат повече от една регистрация.
Предлагам, следните промени в администрацията на научиМе.
1. Администраторите на сайта да се сведат до двама. Единият да е отговорен за индекса, другият за форума или отговорноста да бъде споделена между тях.
2. Администратори с отсъствие повече от 3 или 4 месеца да им бива отнет статуса автоматично от системата и неговото място да бъде дадено на друг.
3. Избора на нов администратор да се извършва само от администраторският съюз .
4. Да се въведе / даде нов статус върху хора достатъчно добре познати и активни с помоща си тук. Тази група потребители да има правото да взема решения относно облика и състоянието на форума.Да има права да моделира постовете на останалите потребителите, но все пак да е с лимитирани администраторски права. В някои форуми тази група от потребители се наричат - global moderators. Решението относно това, кой да бъде или не, да се взема от администраторите и модераторите. Предложения за номиниране на такъв тип потребители, може да се дава от всеки потребител в научиМе.
По точка 1 и 2, така и не ми даде някаква полезна причина да махна неактивните администратори. И местата им не се пазят, който има желание е добре дошъл да подаде молба да се присъедини (конкретно за твоята кандидатура проблема беше, че изглеждаше че го правиш заради плъгина и не администрацията не стигнахме до консенсус). Същото нещо се отнася и за точка 3 - модератори имаме само един мисля, и той вече не е активен. Админство/модераторство не се дава за чест, а по желание на конкретния индивид - никой на сила не мога да накарам.
5. Цялата администрация да се извършва от админите и модераторите, а не от системата.
Затова няма никакви проблеми
6. Да се даде администраторски статус на Гатака в знак на уважение и признателност към това, което е направил и прави до този момент.
Малко на месията да разчитаме, пък и той нали обяви че се връща, ако има желание няма да му откажем честта. Но той е по-неактивен от неакивните админи - получава се парадокс. Все пак не забравяйте за заслугите на другите админи, Стоян също има не малко уроци, Боровака беше по техническата поддръжка - ако не беше той сега щяхме да сме още на канелата (или там как се казваше), Мето беше първия да направи уроци за MVC (прословутото) и то на CodeIgniter, който по онова време беше голям хит, Керкенеза пазеше форума чист, той ни написа конституцията (сам е поискал да бъде понижен, може да се изпълни), и да не забравим бат Георги - да ни събере спестяванията.
7. Да се обсъди домуването на научиМе , догодина.
8. Да се обсъди алтернатива за дарения към сайта.
Рано или късно и това трябва да стане, ако има какво да се каже - тема е най-лесно да се отвори.
Предлагам следното за добруването на форума.
1. Темата с "Предложения за сайта" да се премести най-отгоре на страницата от форума и въобще всички теми свързани със състоянието на сайта / форума да бъдат най-високо, а не, както е сега в дъното на форума заедно с кошчето за боклук.
2. Тайминга на редактирането на постингите да се намали до 20 мин.
Темата мога да я забода като важна, така ще стои винаги отгоре. Точка две не го разбрах нещо.
3. Да се направи нов раздел за тесктови уроци. Аз, примерно, бих направил или превел няколко, освен това има няколко тук и предлагам да се съберат в едно.
4. Да се направи нов раздел със задачки-закачки. Виждам, че това се харесва на общноста тук.
5. Да се стимулират потребителите да пишат и да дават все по компетентни мнения. Даването им на модератор / администраторски статус по късно, да бъде част от признанието им към тяхната дейност в научиМе.
С новата система ще може да постваш текстови уроци, хубаво ме подсещаш да измисля как да интегрирам автоматично създаване на теми във форума към тях. Приемам предложения. Точка 4 ми допада, ама май само ние с тебе ги решаваме тия задачки. За точка 5, и това е малко до желание, въпреки че дори и крайно изказващи се като Хана почнаха да посрещат по гостоприемно кьораво-зададените въпроси, което ме радва много (beer). Давайте повече Благодаря, с бат Гьорги сме намислили нещо, тия дни ще го обявим.
6. Да се помисли относно неактивните потребители и да им се даде шанс да се върнат отново тук. 5% от тях да успеем да върнем, като начало ще е успех.
7. Подкрепям идеята на wanderer да се премахват акаунтите на потребители, неактивни повече от 18 месеца.
Да им дадем шанс, пък да ги изтриваме?

То така накрая ще останем само 10 човека

8. Потребителите да имат право да сменят активното си име веднъж годишно, а не както е в момента.
9. Привествам идеята чата да остане понеже смятам, че той допринася и спомага хората да общуват и да създават нови, виртуални приятелства. Но...той трябва да остане, като част от забавлението във форума и въпроси свързани с програмиране не трябва да бъдат толерирани и поствани в него. За това има форум!
Точка 8, не знам дали има такава опция в настройките, ще трябва да погледна. За чата съм съгласен, ще остане - но под някаква по-нормална форма. То реално това е shoutbox.
Противоречиш в изказванията, а и заприличваш на комуниста малко