Автор Тема: Програмен език за управляване на механика?  (Прочетена 3498 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rusi_madzharov

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 4
  • -Получени: 0
  • Публикации: 7
Здравейте, интересува ме програмен език с които мога да управлявам механика. Нещо като "робко едно1". Ясно ми е че с PHP няма как да стане. Пример - закачам към USB четири електромотора и релета  и ги управлявам през компютъра/ обороти , пускане спиране и тн./ Започнах да чета Програмния език Питон . Ще ми свърши ли работа?
« Последна редакция: 27 Ноември 2014, 22:40:44 от Avalanche »

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Re: питон
« Отговор #1 -: 17 Февруари 2014, 22:05:23 »
Здравей и добре дошъл,

Имам един приятел който джиткаше микроконтролери и доколкото си спомням ползваше C++. Мога да го питам допълнително, ако мислиш че ще ти е от полза? :)
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

HanKrum

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 125
  • -Получени: 73
  • Публикации: 1005
  • Кибик
« Отговор #2 -: 18 Февруари 2014, 09:36:17 »
Като бях малък за управлението на Робко 01 ползвахме Applesoft Basic и Асемблер, по-късно разбрах, че и на фортран и Паскал става. Мога да ти гарантирам, че и през WEB ще стане да се управлява следователно и php. PHP може са извиква и изпълнява команди на обвивката(говоря за линукс хост). Не съм го правил, защото тогава нямаше още WEB в България а и PHP не съществуваше. Ако проявяваш повече интерес, пиши!
"Силата на правителството се крепи на невежеството на народа, и те знаят това и винаги ще се борят против просвещението." Лев Толстой

rusi_madzharov

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #3 -: 18 Февруари 2014, 19:30:07 »
Много благодаря за отговорите, имам стара книга на С++ , но съм загубил диска с компилатора "under C". Бях започнал да я чета преди време. Сега като започнах да чета Питон , долу горе ми се струва същото. Доста пари се изръсих за "Питон-а" и ме интересува дали няма да позволява и той ?

п/п Имам "java script" . Но пише че няма как да пише върху диска, за да се избегнат пробиви в сигурноста. Следователно мога да правя само сайтове за браузъри /предполагам/ и за това и от нея се отказах бързо и купих Питон-а.

HanKrum

• Hero Member
  • Благодарности
  • Кибик
« Отговор #4 -: 18 Февруари 2014, 19:49:13 »
Точно с Javascript (AJAX) може през WEB да се подават команди до сървъра и след изпълнението да се върне отговор, как е изпълнена командата.
"Силата на правителството се крепи на невежеството на народа, и те знаят това и винаги ще се борят против просвещението." Лев Толстой

rusi_madzharov

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #5 -: 19 Февруари 2014, 00:53:13 »
От сървъра /или компютъра/до крайните устройства -механиката  е проблема .  Един приятел ми беше казал за Семблер преди време ,но е език на много ниско ниво , почти машинен, не мисля че ще мога да се справя с него:) .Вече съм започнал Питон-а, дано да съм уцелил вярната комбинация:)

HanKrum

• Hero Member
  • Благодарности
  • Кибик
« Отговор #6 -: 19 Февруари 2014, 19:28:15 »
На Асемблер съм писал като малък и наистина е на една ръка разстояние от машинния код ;) , един приятел преди време манипулираше пиновете на паралелния порт през конзолата на линукс, като комутираше релета, които включваха електромотори задвижващи въжетата на едни завеси. Значи става и през конзолата на линукс-а.
Как е свързан робота към компа.

rusi_madzharov

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #7 -: 19 Февруари 2014, 19:53:09 »
Мдаа..може би Асемблер е правилния език за това. Но така и така купих Питона , ще продължа с него че да видим:) .Точно за това говоря , управление на релета , съпротивления и тн. С една дума управление на електротехника през компютър. Може пък и Питона да може :)

kjufte

• Sr. Member
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 51
  • Публикации: 308
« Отговор #8 -: 19 Февруари 2014, 23:31:41 »
Е па естествено че може с питона. Едно arduino или raspberry pi (или и двете) и ше ги въртиш и сучиш моторите колкот си искаш.
Те тука даже и в комбинация с PHP

rusi_madzharov

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #9 -: 22 Февруари 2014, 03:44:11 »
Мерси :) разгледах и другите две неща какво представляват, но първо да напредна с езика като начало.

rusi_madzharov

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #10 -: 02 Март 2014, 01:51:27 »
Започвам пак с глупавите въпроси, но и най-дългия път е започнал от първите стъпки. Не се смейте. не мога да разбера къде е грешен този код:
 # Granted or Denied
# Demonstrates an else clause

print("Welcome to System Security Inc.")
print("-- where security is our middle name\n")

password = input("Enter your password: ")

if password == "secret":
    print("Access Granted")
else:
    print("Access Denied")

input("\n\nPress the enter key to exit.")
SyntaxError: multiple statements found while compiling a single statement
>>>
слагах запетай между стейтмънтите и пак не става. 

Слято мнение: 02 Март 2014, 01:57:48
Два дена не мога да го разбера. Забравих да спомена че използвам Pyton 3.3 IDLE( Pyton GUI). Кмигата ми е на Майкъл Доусън -трето издание. Точно както е написано така го пиша и аз!!!
« Последна редакция: 02 Март 2014, 01:57:48 от rusi_madzharov »

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
« Отговор #11 -: 02 Март 2014, 11:38:12 »
Трябват ти повече консултации с бай Гоошо. Тоя Python GUI не позволява изпълнението на повече от един ред, все едно си на конзолата. Пробвай да запазиш кода в един питонски файл (*.py) и след това го отвори с Python GUI (има си File->Open->). След това му даваш F5 или Run->Run Module и трябва да стане магията.
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

rusi_madzharov

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #12 -: 02 Март 2014, 19:14:56 »
Кой е бай Гошо:). Значи проблема не е в кода а в помощната програма.До сега винаги прочитам нещо пробвам го на нея и се получава. Сега ще пробвам да направя файл и да го отворя. Мерси.

HanKrum

• Hero Member
  • Благодарности
  • Кибик
« Отговор #13 -: 02 Март 2014, 21:42:05 »
Кой е бай Гошо:).
...
Това е една търсачка, чието име звучи като "гукал".