Автор Тема: Сигурност в интернет. Размисли и препоръки.  (Прочетена 11810 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
Re: Сигурност в интернет. Размисли и препоръки.
« Отговор #15 -: 12 Януари 2014, 22:14:19 »
HD, за връщане не може да се говори понеже аз не съм напускал научиМе, спрях да пиша понеже не бях съгласен с едноличното решение на metost за въвеждането
натози мод. По-късно видях, че по голямата част от потребителите им е все тая, дори им харесва - лошо няма, просто метода по който беше въведен не ми допадна и ще продължавам да съм пас по всички теми и форуми свързани с програмният раздел към научиМе.

Ся, ти май не си наясно с няколко основни положения и това го отдавам на възраста ти.

Линъкс е движение, философия, променило живота и мисленето на много хора.
Всеки един от вас преди да го инсталира в/у хард диска си трябва да се
запознае преди всичко с философията около него и по-късно с неговите предимства и недостатъци, чисто като ОС.
За съжаление обаче, философията и идеите около него с годините започват да избледняват
понеже живота става все по материален и хората все по алчни.  Всеки един от нас иска да иде до магазина да си купи принтер и той да тръгне без проблем.
Това обаче няма как да се случи или е много трудно под линъкс, понеже пазара при хардуера е много пъстър. За това Торвалдс вина няма.
Ще се спра на едни думи казани от Столман, които са (цитирам по памет): "платеният софтуер има едни плюсове безплатният други. В дадена ситуация единият е по удобен, в друга другият." С
други думи, няма перфектна ОС, има такава която ти върши работа и такава която не ти върши.
Всяка една оперативна система, изисква време за да бъде научена и да ти бъде
удобно с нея. Да речем баджанака ми, програмист с 15г стаж
за нищо не заменя уиндоулс и IE и за него това е най-добрият, стабилен браузър
и му вършил чудесна работа.
Програмите, които ползва за Delphi са били по добри и стабилни под уиндоулс
отколото под линъкс да речем...
За мен занимаващ се с уеб, нещата не стоят така и всеки уеб програмист знае,
че без да се познава линъкс е много трудно да се пишат качествени уеб
приложения
да не говорим, че лично аз не съм срещал никой да дебъгва под IE да речем.

HD, в света на свободният софтуер дори само един човек да е доволен от
безплатният продукт, тoзи софтуер се счита за успял, понеже идеята около него
е не да се печелят пари
а да е в помощ на тези които търсят алтернативи на решението Microsoft и
Apple. Не понасям хора, които плюят открито против линъкс, понеже никой не ти го налага
насила да го ползваш нито пък плащаш и цент за това и това са най често писачи по форумите идващи от света на Microsoft и Apple, много далеч от идеите за свободният софтуер.

Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

HD

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 208
  • -Получени: 165
  • Публикации: 3077
« Отговор #16 -: 12 Януари 2014, 23:44:45 »
Не си ме разбрал правилно. Аз не хейтя Линукс.  Говорим за проблемите му, споделям си болката както се вика. Не знам дали си гледал Revolution OS(мисля, че така се казваше филма, посветен на създаването на Линукс), но си напълно прав, че идеите зад него се размиха.   Kaто цяло света все повече се глобализира, парите все повече стават важни за нас хората, но се надявам определено да има светло бъдеще опън сорса.  Не съм съгласен с това, което го каза за уеб девелопърите. 

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #17 -: 13 Януари 2014, 00:45:01 »
Хе-хе...нищо лично към теб и поста ми не беше насочен персонално към никой от форума, просто обясних какво за мен е успешна ОС. Филма съм го гледал няколко пъти и книгата съм чел http://en.wikipedia.org/wiki/The_Cathedral_and_the_Bazaar.
Надявам се правиш разлика м/у open source and free software? Що да не съм прав за уеб? По специално имах предид LAMP (LINUX/APACHE/MYSQL/PHP/PERL/PYTHON) стака.

HD

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 208
  • -Получени: 165
  • Публикации: 3077
« Отговор #18 -: 13 Януари 2014, 01:37:33 »
Не си прав, защото познавам хора, които не са много наясно с Линукс, пък не са лоши програмисти.  Да си призная не правя разлика.  Смисъл знам, че има разлика, но не ми е много ясно. Ако разясниш нещата ще съм ти благодарен.

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #19 -: 13 Януари 2014, 01:56:17 »
Aми не знам колко ефективен би бил един програмист пишейки на perl без да познава unix/linux при положение, че езика е скриптов за Unix? Наскоро гледах интервю със създателя на C++, че го питаха на каква OS разработва приложенията си . Отговора беше лаптоп с уиндоулс с клиентски софтуер и сървъри под Unix/Linux. Така, че поне на мен не ми е ясно как може да си добър уеб програмист, пишейки за Unix платформи без да го познаваш.

За другото питай дедо ти google и виж разликите, че не ми са пише :)

Данаил Рабаджийски

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 57
  • -Получени: 106
  • Публикации: 1444
    • DanailDR.EU
« Отговор #20 -: 13 Януари 2014, 09:47:03 »
Точно заради тези разлики предпочитам Debian GNU/Linux пред Ubuntu.
Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.