Добър вечер младежи. Честито ви рождество Христово и новата 2014. Привет от слънчева Канада

Често влизам в научиМе (стара любов...кво да се прави) да чета само понеже имахме спор с един админ относно тва кой да кара влака (човека или машината), ама са престраших оти темата е убава и се надявам да НЕ ме BAN-е metost, че поста е дълъг

Ся, първо искам да започна с това, че способите/решенията/методите за защита на една OS е много, много сложна материя. Хората учат с години за тва, почват от ранна възраст

, сорбони завършват (най-вече тукашни в Сев.Америка), книги пишат, докторати представят, по конференции одат, лекции изнасят и най-накрая големи заплати взимат

Лично аз, не познавам българи на такова ниво, нито в лагера на Линъкс, нито при меките....може и да има, но поне не съм чувал от такова ниво. Ще повторя това за научиМе, че постовете писани от потребителите в блога на Иван сме събрани от кол и въже (без да обиждам никой) и между тях няма експерти....
Темата за сигурноста ще я разделя на две за по добра прегледност- Microsoft и Linux.
Като за нея не мога да говоря на професионално/експертно ниво понеже не съм такъв.
Времето през, което бях последно с виндовс (преди повече от 7г), той приличаше на хубав, излъскан, добре парфюмиран съд но.....пълен с лайна, но той не е виновен за това. Самата ОС според мен е читава и е замислена добре. Добре известен факт е, че доста лесно само с няколко клика на мишката могат да се инсталират и конфигурират доста лесно сложни приложения, като бази данни, уеб сървъри, антивирусни програми и т.н. От друга страна линъкс е труден, понеже всичко което не е компилирано и тествано за определеното дистро и не е в хангара със софт, изисква четене на README файлове, инсталиране на зависимости, непълна документация доста често и настава малък кошмар. Но от тук идва и голямата воня при меките. Потребителите, абсолютно лесно, приятно за окото успяват да наакат този тъй иначе приятен за окото съд.. И ужаса не спира само до тук...те лесно могат да посеят семена и в друг добре изглеждащ майкрософтски съд, да речем на приятелката си, при което и специалисти (уж), са хващат за главите и се стига до преинсталация. Това чудо беше така по мое време, гледам и чета и не мога да повярвам, че този ефект на безкрайно сране не се оправя години наред, дори лайната стават все по големи. Що? Ами щото никой няма ползва майкрософт ОС да бъде нещо като Линъкс примерно. За мен тва си е добре замислен бизнес модел и то не е от сега, въвлечени са големи играчи с много пари. Потребителите са безмълвно доволни, производители на хардуер, тези на антивирусен софт (безплатен и не), интернет доставчиците, магазините бълващи продукти с копия на уиндоус и кой ли не още....всички са щастливи щото печелят от това и е факт, че само с едно обаждане по телефона, баба ти от село може с мишката да ресетне паролата си и да хакне акаунта на дядото. Е....помислете малко....как искате да е сигурна тази ОС? Да не говорим за пиратските копия, където нещата са още по безобразни.
Линъкс.....мойта голяма любов. Вече близо 8-ма година съм само с него. Имал съм много безсънни нощи при вдигане на безжичният драйвър, проблем с микрофона под скайп и какво ли не още, гледал съм лека завист, как мойте колеги безпроблемно сърфираха и говореха с жените си по скайп от чужбина а пък аз четях по форумите и блъскайки главата си, търсех решение...не се отказах тогава какво да говорим за днешна дата. Благодарение на него се запознах, какво е тва машинария и как функционира тя. Запознах се какво е тва файлова система, сигурност, писане на скриптове под баш, файлови сървъри и т.н и т.н...всичко което знам наистина го дължа на него. Изключителна система за хора търсещи и гладни да научат нови и нови неща. Огромно комюнити, съградено от хора професионалисти, такива като мен ентусиасти с advanced знания и такива които сега прохождат готови да отделят от ценното си време само и само да помогнат на някой с проблем за който те вече са намерили решението.
За това което gat3way говори аз не мога да се съглася, поне не със всичко разбира се. Бъговете, дупките и т.н се оправят много бързо и това го казвам, от позицията на човек получаващ месечни репорти от централата на RedHat за намерени дупки, репортването и отстранявате им. Абсолютно съм съгласен с Данаил, че там където играят големите пари има и интерес поблемите да се отсраняват максимално бързо, това нещо важи и за сървърите под уиндоулс, където съпорта е ниво също. Ся ако gat3way е имал предвид десктопа съм съгласен но отново до някъде. Разбира се, термина за магисческата пръчка е метафора.
Линъкс не бил successful при десктоп машините. Има едно много добро видео на Линус Товалдс в което той говори защо не е и отговора е много прост и основната причина е пазара там. Едно е да подкараш 1000 апликейшъна под един хардуер и съвсем друго е да вържеш 1000 хардуерни устройства (принтери, камери, скенери и т.н) към един десктоп и да очакваш всичко да върви по мед и масло, при положение че няма драйвъри за управлението на този хардуер. Някой да се опитвал да подкара скеднер без драйвър под Microsoft? Щото примерно драйвъра е за XP а пък ти си с 7....кво правим?
Но това повдига въпроса какво значи да е successful (наборе...шъ ма прощаваш за английзмите). В живота един успява е едно, друг в друго. Един е щастлив с една жена (като мен), друг нещастен с 10 любовници, примерно

В света на свободният софтуер, успешен продукт е този, който перфектно се мачква към нуждите ти. Линъкс е идеалният продукт за мен, понеже на 110% покрива всички мои интереси и представи, как трябва да изглежда и да функционира една ОС и той за мен е УСПЕШНАТА ОС и хич не ми пука какво мислят останалите. От друга страна неужавам, но не плюя и не обиждам хора стоящи зад виндовс, MAC OS или друга ОС. Избора е техен, понякога нямат такъв за съжаление. Много неща още могат да се кажат....ама друг път
Айде със здраве.
jazz.