Ако мога да се изразя така:
На един худижник не му е достатъчно да знае имената на цветовете.
Перспектива, композиция, светлосенки ... ....

Просто ми прави впечатление, че всеки минава през един и същи път. Този път води до въпроси на които прости писането на код не отговаря. Добрия програмист е толкова добър колкото добре се е справил екипът преди него. Аналитици, дизайнери, инженери, психолози и т.н.
Ти, Боровак, знаеш по-добре от мен, че програмирането е философия и начин на мислене. Аз създавам програми почти без да пиша код

( Мениак сигурно греда така -

в момента

)
Попитай Мениак или който и да е друг във форума как прави своя софтуер. Аз това правя от месеци насам - питам. Ако някой, който и да е, след месец отвори който и да е файл от своята програма, и не може да каже какво прави 15-ти ред от кода в този файл значи нещо страшно много се е объркало. Ако такъв човек не се спре навреме, то той неминуемо ще попадне в "капана".
Аз лично съм се заел да създам достатъчно лесна за усвояване методология която с ваша помощ ще направим съвършен наръчник на софтуерния инженер. С помощта на този наръчник всеки един лайк ще може да си направи свой собствен фейс бук. Но не и Гугъл!!!