Автор Тема: Научи.ме - 2015 и отвъд  (Прочетена 3559 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Научи.ме - 2015 и отвъд
« -: 05 Април 2015, 17:46:56 »
Тази тема трябваше Wuser да я започне, но поради типичното му неприсъствие ще си позволя да го направя аз. Редовни потребители най-вероятното се чудят и искат да знаят какво се случва със сайта, особено по това време на годината, затова мисля че едно разяснение е крайно наложително.

Почваме с най-критичната тема, а именно хостинга. Спокойно - платен е, даже за две години:

Цялата сума е поета от Wuser, казах му да пусне тема за събиране на стотинки, но той все още не го е направил. Тази година свалихме плана към СуперПро, и така с по-малко пари ще ползваме по-дълго. Възможността дойде след като мигрирахме видеата в YouTube, и реално не са ни нужни целия потенциал на най-високия пакет. Засега не съм забелязъл някаква разлика, така че се надявам и за напред всичко да е наред.
Свързахме се и с Ванков относно правата за домейна (преди време имаше някакви възражения за това в една от темите за плащането на хостинга). Няма против да ни го даде, просто около плащането на хостинга това остана на заден план и го позабравих, HD го движеше това, ще видим как ще го направим. Идеята е домейна да е срещу името на някой от хората, които поддържат сайта в момента.

Което води до следващата тема за обсъждане - администраторския екип. Малко иронично, понеже Тупаров вече не е толкова активен, но свалих статута админ на Боровака и Ечевария, wuser остава засега - все пак полага някакви усилия, въпреки че доста ни изправи на нокти преди плащането. Това ни прави в момента - Wuser, Metost, HD и аз, ако има желаещи да се присъединят като модератори и евентуално админи, то те са повече от добре дошли (не че досега не е било така).

Вече няма и следи от Joomla-та, новата система върши работа засега. Не е най-доброто изпълнение, но пък мисля че може да се работи върху нея да се подобри. Кодът е в GitHub, приемаме pull request-и (групите са с покана, ако има някакъв интерес може да измислим нещо по-организирано), и като цяло мисля бъдещите разработки да са там, просто този сайт може да се нарече рая за Open Source проекти и му се кефя доста.

Последното нещо, което ще повдигна са материалите в сайта. Малко (някои са си бая честно казано) позастраха, PHP се промени доста от 2009-а насам, ще трябва да измислим някакви варианти да се пообновят секциите, особено PHP. Явно и материалите са като колите, не става само каране - трябва и поддържка. Форумът ще се съживи с активно писане и отговори на темите. Аз все още оставам с впечатлението че има висока гледаемост, но писането е по-скромно.

Мисля че беше това, благодаря за четенето (не си падам особено по дългите постове). Ако имате въпроси или нещо да обсъдим - сега е момента, все пак сайтът е обществото и обществото е сайта.  :)
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

Meniak

• Full Member
  • Благодарности
  • -Казани: 5
  • -Получени: 4
  • Публикации: 224
Re: Научи.ме - 2015 и отвъд
« Отговор #1 -: 05 Април 2015, 19:18:58 »
От доста време чета за проблема с плащането на хостинга и съм си задавал въпроса "Не може ли сайта да си изкарва парите за хостинг?", гледам че има сайтове дето не само се издържат а и печелят. Сега понеже сам прос не мога да измисля отговора на въпроса ми а и не ми е и работа да го мисля аз.

Що се отнася за материалите в сайта? Да има някой който направо са за махане щото нямат нищо общо с горски елен :) .Та тези видеа както си забелязал са в PHP щот там работите са доста "fast" и днес ако си научил нещо то утре нищо не става от това нещо но това си е въпрос на вкус "Казало кучето и се облизало под опашката" Та мисълта ми е аз се постарах максимално да се изложа с видеата за JavaFX сега някои да си покаже изложбата с видеа за PHP. А дали изложбата е готена - хората ще кажат, гледам че мене още нито ме хвалат нито ме псоват значи сам OK.

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
Re: Научи.ме - 2015 и отвъд
« Отговор #2 -: 06 Април 2015, 13:44:09 »
Вярно е. Не съм вече толкова активен, понеже нямам времето да стоя пред компютъра, както преди. Отговарям когато мога и влизам тук поне веднъж дневно. За тези админи дето не влизат и не са активни, решението което си взел е правилно. Не си активен, не помагаш на сайта и общноста към него, не е морално да бъдеш и администратор. Просто е. Същото важи и за вас, действащите такива. Като цяло такава е и идеята около научиМе, нали?
Цитат
все пак сайтът е обществото и обществото е сайта.
Писането към форума като цяло не е толкова активно, значи трябва да се помисли как форума да стане по атрактивно място :)   
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html