Автор Тема: [Съвет] Анонимно гласуване  (Прочетена 837 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aliench0

  • Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 10
  • -Получени: 0
  • Публикации: 42
[Съвет] Анонимно гласуване
« -: 13 Септември 2012, 02:01:39 »
Правя сайт, в който се гласува анонимно. Но при гласуване не мога да разчитам само на IP, затова заедно с IP-то записвам и вида и версията на OC-та и browser-а чрез $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']. Ако или IP-то или оста и браузъра са гласували за дадената тема, не позволявам гласуване. Единственото ми притеснение е да не съвпаднат версиите на оста и браузъра на повечко компютри, защото така от компютър който не е гласувано, няма да може да се гласува. Просто не знам каква е вероятността това да се случи. Ако два на 100 компютъра съвпаднат, ще е добре, но ако съвпадат на всеки 5-ти компютър ще ми трябва ново решение. Мислих и с бисквитки да отразявам кой за какво е гласувал, но не ми се струва удачен вариант. Вие какво мислите?

HD

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 208
  • -Получени: 165
  • Публикации: 3077
Re: [Съвет] Анонимно гласуване
« Отговор #1 -: 13 Септември 2012, 08:26:30 »
Гласува се анонимно за какво, защото има значение при имплементацията.

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re: [Съвет] Анонимно гласуване
« Отговор #2 -: 13 Септември 2012, 09:27:23 »
Конкверор има вградено, а покрай него Лиско като много популярна добавка, функция, която манипулира http оглавяващата обява. Дори и без това, повечето активни потребители на паяжината имат поне по два четеца. Моята майка ползва основно Гошо и наличната  книга и пак има три, като два ги ползва буквално паралелно.

С бисквитката по-бива като вариант, но те се трият лесно. Както каза и Иван, напълно сигурен начин за гласуване няма, а анонимно хептем.
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

HD

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 208
  • -Получени: 165
  • Публикации: 3077
Re: [Съвет] Анонимно гласуване
« Отговор #3 -: 13 Септември 2012, 09:49:05 »
На мен по-скоро ми се върти из главата следния вариант.  Първо задаваш уникално session_id на всеки потребител. След това го запазваш в база данни, заедно с нещото, за което са гласували и даже ако искаш може да запазваш и информацията за user agent-a.

aliench0

  • Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 10
  • -Получени: 0
  • Публикации: 42
Re: [Съвет] Анонимно гласуване
« Отговор #4 -: 13 Септември 2012, 15:06:53 »
Гласува се анонимно за дадено id, взето чрез GET. От това с сесиите не виждам смисъл, т.к след като браузъра се затвори, губя session_id.. и след това не мога да сравня записа от базата данни с нищо. Освен ако не запиша уникалното id в бисквитка, но пък потребителят може да ги е изключил, може да ги трие, да ги променя..

HD

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 208
  • -Получени: 165
  • Публикации: 3077
Re: [Съвет] Анонимно гласуване
« Отговор #5 -: 13 Септември 2012, 15:38:09 »
« Последна редакция: 13 Септември 2012, 15:45:19 от HD »

aliench0

  • Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 10
  • -Получени: 0
  • Публикации: 42
Re: [Съвет] Анонимно гласуване
« Отговор #6 -: 15 Септември 2012, 01:23:47 »
Разгледах го, ще мисля тези дни как ще е най-добре. Обмислям да е с ИП и бисквитки, ако са изключени.. по ИП и user agent, но още не съм окончателно решил :)