Автор Тема: Търся си сродни души!  (Прочетена 1370 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

puzzelbrain

  • Sr. Member
  • ****
  • Благодарности
  • -Казани: 21
  • -Получени: 3
  • Публикации: 274
Търся си сродни души!
« -: 06 Август 2012, 13:40:47 »
Здравейте банда :) . Преди време написах малко уеб приложение тип онлайн дневник, по-скоро справочна система за училища и участвах на ИТ състезанието в Благоевград ..взех 4-то място. Тъй като проекта бе за съзтезание нямах право да го качвам в нета преди състезанието и сега реших да го кача. http://schoolconnects.wordpress.com/ смятам, че има потенцял имам много идеи с които може да стане много полезен сигурен съм че ако станем малко по голям екип идеите ще станат още повече. ТЪ на въпроса ако сте хоби програмисти и искате да натрупате малко опит и обичате програмирането като мен пишете на скайп: dani_pgng93 да обменяме идеи да работим заедно :). Кода е php и малко JS. Използвам и TBS което е шаблонна (темплейтна) система.
« Последна редакция: 13 Септември 2012, 00:31:04 от puzzelbrain »
Подай виното там.

HD

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 208
  • -Получени: 165
  • Публикации: 3077
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #1 -: 06 Август 2012, 14:07:26 »
Оправи див-а с търсенето.  Надписа търсене някакси се губи на тоя сив фон.  Така все едно си написал нещо и си почнал да го драскаш отгоре. Вижда се нещо ама.. Същото това се отнася и за основната навигация на сайта. Направи една хубава навигация с border-и и hover-и примерно. Черно на сив фон, не е гот. На share бутоните не им е там мястото според мен. Горе в десния ъгъл са по-добре, където е  и бутона за rss. Имаш слоган, който е най-вероятно h1 SchoolConnect и под него имаш нещо, което е h4 и е някакъв нюанс на сивото. Сиво на сиво.  Не е гот.  Оправи и грешката. Може вместо h4 да стане h3 примерно и да е bold-нато, фонт-а да е helvetica, verdana или някакъв серифен.  Бутоните Вход и  Регистрация е хубаво да са в основната хоризонтална навигация. Ако искаш да си сериозен, а според мен искаш разкарай wordpress и направи отделен сайт на продуктта. Идеята не е лоша и има хляб в нея.   Няма да е зле да минеш на база от данни по ред  причини.  Ако искаш да използваш текстови файлове може да използваш mongo db.  Ако имаш въпроси винаги може да питаш и ще помагаме.

Stan

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 27
  • -Получени: 135
  • Публикации: 641
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #2 -: 06 Август 2012, 15:31:08 »
Браво от мен, добре се е получило(говоря за съдържанието на School Connect v05.08.12 alpha rar архива).Виждам, че целта на поста ти e малко по-различна от това да представиш проекта си, но щом си я постнал тук  предполагам, че можем да изказваме мнения за него.Относно дизайна: семпъл е, което до известна степен е добре, защото ще се ползва предимно от лелки и чичковци над определена възраст и колкото по-опростен е той толкова по-добре.Може би трябва да увеличиш с един-два пиксела размера на текста, за да стане по-четим.Също при по-малки резолюции дизайна започва да "поддава" добре е да го оправиш.Друго нещо което забелязах, е че използваш charset windows1251, което става все по-непрепоръчително, "ютифизирай" си нещата.Относно back-end-а: не съм го гледал, но както е казал HD по-горе, складирай по-голямата част от информацията в бази данни(използвай ги).  ;)

puzzelbrain

  • Sr. Member
  • ****
  • Благодарности
  • -Казани: 21
  • -Получени: 3
  • Публикации: 274
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #3 -: 06 Август 2012, 15:55:01 »
Да разбира се че може да коментирате  и критикувате проекта за това съм го постнал. Мерси за критиката, колкото до базите данни не съм ги използвал по простата причина, че докато правех дневника още не бях научил SQL, но кода е написан смятам добре и на фрагменти което ще ме улесни при мигрирането към бази данни. Сигурноста ми е също слабо място но за нея ще мисля след миграцията към БД.
Подай виното там.

pikefisher

  • Jr. Member
  • **
  • Благодарности
  • -Казани: 6
  • -Получени: 0
  • Публикации: 50
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #4 -: 06 Август 2012, 21:39:33 »
Проекта не е лош и вероятно има бъдеще, така че давай смело.
Относно дизайна не мога да кажа нищо, защото той не ми е силната част. Като цяло е добре.
Започнах да "бутам" сайта и се натъкнах на неуспех в отварянето на тестовия админ акаунт. Като погледнах кода се оказа, че имената в admins.txt и паролите в passwords.txt не съвпадат с дадените име и парола "z" на главната страница. Това разбира се е нещо незначително и лесно поправимо.
Нещо, което видях в login файловете е употребата на един и същ код(първите 3 проверки), което е лоша практика в програмирането.
В тези проверки забелязах и това:

Код: PHP
  1. if(isset($_SESSION['login']) and ($_SESSION['login'] === 'admin')){
  2.     Msg('success', 'Вие вече сте влезли като администратор');
  3.     header('Location: edit-classes.php');
  4. }

Може и аз да не съм разгледал кода до край, но ми се струва, че няма нужда да проверяваш дали $_SESSION['login'] е сетната, защото и без това изрично проверяваш дали  $_SESSION['login']==='admin'.

Други грешки на пръв поглед не открих, но тези тук и без това са си дреболии. Единствено мога да ти препоръчам да ползваш база данни както направиха другите съфорумници ;).

Успех и смело напред ;)!

puzzelbrain

  • Sr. Member
  • ****
  • Благодарности
  • -Казани: 21
  • -Получени: 3
  • Публикации: 274
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #5 -: 08 Август 2012, 07:50:48 »
Проекта не е лош и вероятно има бъдеще, така че давай смело.
Относно дизайна не мога да кажа нищо, защото той не ми е силната част. Като цяло е добре.
Започнах да "бутам" сайта и се натъкнах на неуспех в отварянето на тестовия админ акаунт. Като погледнах кода се оказа, че имената в admins.txt и паролите в passwords.txt не съвпадат с дадените име и парола "z" на главната страница. Това разбира се е нещо незначително и лесно поправимо.
Нещо, което видях в login файловете е употребата на един и същ код(първите 3 проверки), което е лоша практика в програмирането.
В тези проверки забелязах и това:

Код: PHP
  1. if(isset($_SESSION['login']) and ($_SESSION['login'] === 'admin')){
  2.     Msg('success', 'Вие вече сте влезли като администратор');
  3.     header('Location: edit-classes.php');
  4. }

Може и аз да не съм разгледал кода до край, но ми се струва, че няма нужда да проверяваш дали $_SESSION['login'] е сетната, защото и без това изрично проверяваш дали  $_SESSION['login']==='admin'.

Други грешки на пръв поглед не открих, но тези тук и без това са си дреболии. Единствено мога да ти препоръчам да ползваш база данни както направиха другите съфорумници ;).

Успех и смело напред ;)!

Това за amin login а наистина съм го пропуснал мерси :) Колкото до isset($_SESSION['login']) първо опитах без него но понякога ми изкарваше нотификация, че $_SESSION['login'] не е сетната (при тестовете за сигурност) тоест като пробва да вляза в някоя страница на админа без да съм се логнал ми вади нотификацията за несетната променлива (то не е променлива а елемент от свърх глобален масив..сесия)
Подай виното там.

Stan

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 27
  • -Получени: 135
  • Публикации: 641
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #6 -: 08 Август 2012, 13:13:54 »
Да добавя само, че реда:

Код: PHP
  1. if(isset($_SESSION['login']) and ($_SESSION['login'] === 'admin'))

е идентичен на по-съкратения начин:

Код: PHP
  1. if(isset($_SESSION['login']) === 'admin')

Според мен е добре да се ползва функцията isset на променливи, които се дефинират при определени обстоятелства дори и в production code, a не само по-време на разработка.Иначе предполагам, че знаеш как да подтиснеш тези notices.Най-простия начин, когато искаш да подтиснеш грешки и съобщения само на даден ред е :

Код: PHP
  1. if(@$_SESSION['login'] === 'admin')

puzzelbrain

  • Sr. Member
  • ****
  • Благодарности
  • -Казани: 21
  • -Получени: 3
  • Публикации: 274
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #7 -: 09 Август 2012, 19:16:24 »
Да добавя само, че реда:

Код: PHP
  1. if(isset($_SESSION['login']) and ($_SESSION['login'] === 'admin'))

е идентичен на по-съкратения начин:

Код: PHP
  1. if(isset($_SESSION['login']) === 'admin')

Според мен е добре да се ползва функцията isset на променливи, които се дефинират при определени обстоятелства дори и в production code, a не само по-време на разработка.Иначе предполагам, че знаеш как да подтиснеш тези notices.Най-простия начин, когато искаш да подтиснеш грешки и съобщения само на даден ред е :

Код: PHP
  1. if(@$_SESSION['login'] === 'admin')
Мерси, ще ползвам
Код: PHP
  1. if(isset($_SESSION['login']) === 'admin')
Подай виното там.

puzzelbrain

  • Sr. Member
  • ****
  • Благодарности
  • -Казани: 21
  • -Получени: 3
  • Публикации: 274
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #8 -: 09 Август 2012, 19:35:27 »
И малко допълнение, който иска да помага няма нужда да ми пише на личен или по мейла да ми изпраща CV..това не е работа на която ще получавате заплата, а опит  :) така че излезте от клишираната официалност и  просто директно ме търсете на skype:dani_pgng93 никой няма да върна.. :)
ПП: На сайта на проекта вече имам и демо което май не съм хостнал като хората, но пак за бегла представа работи :) http://schoolconnect.freehosting.bg/www/
« Последна редакция: 10 Август 2012, 02:23:52 от puzzelbrain »
Подай виното там.

Kras4ooo

  • Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 0
  • -Получени: 0
  • Публикации: 5
    • CompTehn
Re: Търся си сродни души!
« Отговор #9 -: 24 Октомври 2012, 09:29:09 »
Под IE9 има проблем с иконите.Също не ми харесва това че е качен кода, когото за да сваля ми е нужна регистрация.Защо не го качиш някой Cluod ще си сигурен че няма да ти се изтрие, а и няма нужда да иска регистрация когато някой иска да го изтегли.Също ще можеш да избягаш и от рекламите които са навсякъде.