Автор Тема: Задачи за кандидат-студентски изпит  (Прочетена 2989 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

borovaka

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
Та въпроса ми е, задачите които ги дават по изпити са общо взето еднотипни ( от рода на библиотеката :) )

Ето една примерна задача и изискванията за решаването и:

Цитат
Напишете програма за информационно обслужване на филмотека, чиито филми
не надхвърлят 10 000. За целта:
1. За всеки филм да се въведе следната информация: заглавие на филма (до 40
знака), пълни имена на изпълнителите на главната роля, разделени със запетая (до 250
знака), година на производство на филма, лицензна такса за продажба на филма. Пъл-
ните имена на всеки изпълнител се разделят на произволен брой имена с точно един
интервал.
2. Да се изведе списък на всички филми, съдържащ заглавие на филма, пълни
имена на изпълнителите на главната роля, година на производство, лицензна такса.
Списъкът да бъде подреден по име на филм (в азбучен ред). Полетата да бъдат разде-
лени с точка и запетая и един интервал. Например:
Голямата сватба; Робърт де Ниро, Аманда Сийфрид, Даян Кийтън; 2011; 100000
3. Да се изведе списък на всички филми с Робърт де Ниро в главна роля. Списъ-
кът да бъде подреден по година на производство (в низходящ ред), а тези от една и съ-
ща година – по лицензна такса (в нарастващ ред).
4. Да се въведе информация за три филмотеки, като се контролира броят на фил-
мите да не надхвърля 10 000. За всяка от тях да се изведат справките от точки 2 и 3 и се
пресметне и изведе на екрана средната лицензна такса на филмите от 2010 година. Да
се намери и отпечата най-високата от трите средни лицензни такси.
Указание към задачата.
При решаване на задачата по програмиране трябва:
а) да се опише словесно използваният алгоритъм;
б) да се опише на хартия решението на задачата на един от следните езици за прог-
рамиране: Pascal, C, C++, Basic;
в) да се коментира написаният текст на програмата като се посочи предназначението
на основните променливи и структури от данни, и използваните процедури и фун-
кции.

Та ако се следва логиката  ( и материалите които продават като помагала ), тук трябва да се ползва една структура, имената и другите стрингове, трябва да се изпълнят като масиви от тип char и да се направят няколко сортирания ( по метода на мехурчето, май ги дават в повечето помагала). До тук всичко ми е ясно.
Интересно ми е, след като дават да се ползва C++, дали не мога да ползвам STL-a ... стринговете си ги дефинирам string, ползвам си find функцията за търсене в стринга, сортировките със sort + някоя допълнителна bool функция за типа на сортировката.
По този начин задачката става 20 реда, и не се занимавам да пиша 100 цикъла и да си усложнявам живота с глупости ...
Та някой има ли идея, дали се признават задачи решени по такъв начин?
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

echeveria

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 72
  • -Получени: 93
  • Публикации: 4836
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #1 -: 02 Юли 2012, 13:01:42 »
Ами да ти кажа труден въпрос, има кой д апитам, обаче по принцип гледат дали си логически обоснован, тоест дали знаеш кое  как става.
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
<iframe src="http://www.corbindavenport.com/ubuntu/widget.html" style="width:

borovaka

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #2 -: 02 Юли 2012, 14:44:05 »
Неделя, ще знам от личен опит :)
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

Stilgar

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 0
  • -Получени: 42
  • Публикации: 1406
    • The Sietch
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #3 -: 02 Юли 2012, 16:09:16 »
По принцип идеята е да покажеш, че можеш да ги имплементираш тея неща вместо да ги ползваш на готово. Какво ще стане ако ги ползваш на готово не се знае. От една страна може да се впечатлят, че много ги разбираш и да ти се възхитят. От друга може да решат, че заобикаляш идеята и да те резнат. По-скоро ще стане първото, но ако е важно не рискувай, ами питай.

borovaka

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #4 -: 02 Юли 2012, 16:42:40 »
@Stilgar Честно казано идеята ми е, не дали ще напиша 3 for-a повече, а в това, че никакви конкретни изисквания не пишат в условията. Другото което е като им погледнах тестовата част има страшно много безсмислици ...
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

Stilgar

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 0
  • -Получени: 42
  • Публикации: 1406
    • The Sietch
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #5 -: 02 Юли 2012, 16:46:01 »
Ако целта ти е да докажеш колко са смотани задачите давай... ако целта ти е да имаш висока оценка прави сметка дали искаш да се подиграваш на изпита. BTW за ПУ помня, че безсмислиците в теста не бяха чак толкова безсмислени на второ четене. Отдавна не съм го гледал де.

borovaka

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #6 -: 09 Юли 2012, 22:05:01 »
Вече имам развитие по въпроса. Специално за ПУ ето как стоят нещата:
1) Изпитите са еднотипни тестова част и задача с няколко под условия ( изискват структура от данни, и сортирания )
Изпити от предни години може да видите тук: http://www.fmi-plovdiv.org/index.jsp?id=324&ln=1
2) Ето и какви са критериите за оценяване: http://uni-plovdiv.bg/uploads/site/ksk2012/kriterii-redoven-informatika-2012.pdf

Сега какво по-точно беше от личен опит. Теста не бих казал, че е особено премислян, общо взето въпросите са подбрани да са горе-долу елементарни, има и някой подвеждащи отговори. Относно задачата, отново е напълно еднотипна ( стил "библиотечна система"). Главно целят да се знаят структури, масиви и сортиране ( по 1 и по 2 параметъра).

От опит казвам, че ако знаете какво правите ( или ако ви се чете съвсем мъничко) ще си спестите много писане на излишни цикли за сортиране които можете да омотате. Дават ви право на избор C/C++/PASCAL/BASIC, най-елементарно е да изберете C++ и да ползвате STL-a. Аз вместо масив ползвах един вектор, една структура ( която описваше, някакви глупости за дадена книга), имаше изискване за лексикографско сортиране и сортиране в низходящ ред по брой ( ако 2 книги са от един автор) + лексикографско сортиране на останалия списък.
Най-лесно става с find и 2 bool функцийки ( предикати за find). За сортиране низходящ ред
Код: C++
  1. bool sort_somethyng ( const structname &st1, const structname &st2) {
  2. return st1.sortvalue > st2.sortvalue;
  3. }
По 2 параметъра е същото само че с 2 условия в предиката, а за лексикографското сортиране ползвах метода compare на string. Нещо от рода st1.stringvar.compare(st2.stringvar.compare) като резултата се сравнява с 0, ако върне 0 значи 2та стринга са равни, при негативна стойност първия е по-малък от втория, а при положителна обратното. По този начин се прави още един предикат за и с find се подрежа лексикографски целия вектор. Единственото дразнещо на този вариант е, че изкуствено трябва да се ограничава вектора и string променливите, защото по условие фигурират максимални стойности ( понеже се предполага, че ще се ползват масив за контейнер и char масив за имената).

Признават ги напълно решенията по този начин ( лично се убедих ) и няма да имате проблеми. Успех на всички които решат да кандидатстват.
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

borovaka

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #7 -: 10 Юли 2012, 20:42:47 »
Вече имам и резултати.
Който има възможност на тези изпити да си пише както му е най-удобно на него. Признават всяко решение явно, стига да е вярно.

п.с. Дано повече да нямам възможност да споделям впечатления от кандидат студентски изпити :)
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

echeveria

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 72
  • -Получени: 93
  • Публикации: 4836
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #8 -: 10 Юли 2012, 23:22:27 »
Вече имам и резултати.
Който има възможност на тези изпити да си пише както му е най-удобно на него. Признават всяко решение явно, стига да е вярно.

п.с. Дано повече да нямам възможност да споделям впечатления от кандидат студентски изпити :)
Оценката е?
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
<iframe src="http://www.corbindavenport.com/ubuntu/widget.html" style="width:

borovaka

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #9 -: 10 Юли 2012, 23:23:43 »
6.00 ... Като дойда към Пловдив пак, ще почерпя, че сега тръгнах много на бързо.
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

jazzman

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 190
  • Публикации: 3624
Re: Задачи за кандидат-студентски изпит
« Отговор #10 -: 11 Юли 2012, 00:28:08 »
Ашколсу̀н бе Боровак  ;)
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html