Автор Тема: Една статийка за CSS vs. tables  (Прочетена 3428 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

antigoogle

• Sr. Member
  • Благодарности
  • -Казани: 6
  • -Получени: 5
  • Публикации: 273
Кажи му дизайнер и не го обиждай повече !

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 72
  • -Получени: 94
  • Публикации: 4836
Re: Една статийка за CSS vs. tables
« Отговор #1 -: 15 Декември 2011, 21:06:59 »
Това е дърто, даже има ипо дърто на тая тема! Обаче е вярно до някъде, аз лично много се кефех на времето на таблиците като цяло, ма после стана едно мазало...
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
<iframe src="http://www.corbindavenport.com/ubuntu/widget.html" style="width:

jazzman

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 25
  • -Получени: 191
  • Публикации: 3624
« Отговор #2 -: 15 Декември 2011, 21:35:59 »
Аз си ги ползвам, като си правя прост layout-structure и си вкарвам вътре всичко научено от php, javascript,ajax, json mysql и т.н....
Css-a e е за хора които имат дизайнерски усет, разбирам го, но когато тръгна да правя нещо задълбавам и само си губя времето в нещо което така или иначе не ме кефи  ;)

ПП Аз бях намерил това преди време - http://www.chromaticsites.com/blog/13-reasons-why-css-is-superior-to-tables-in-website-design/
« Последна редакция: 15 Декември 2011, 21:43:54 от jazzman »
Java is to Javascript as fun is to funeral.

http://nau4i.me/forum/index.php/topic,15129.0.html

Stan

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 27
  • -Получени: 135
  • Публикации: 641
« Отговор #3 -: 15 Декември 2011, 22:07:13 »
За Table Layouts незнам и не ме интересува това си е отживелица за всички, които се занимават с кодиране на дизайн на сайт.Проблеми с CSS Layouts съм имал в миналото както всички начинаещи - за да използваш css за такива цели е необходимо да знаеш мн неща.Преди няколко месеца като задълбах на тази тема и като отворех някой сайт даже си представях веднага как са разположени елементите и как бих го направил аз.Вече когато кодирам нещо в момента на писане преди да съм го тествал в браузъра вече знам как ще се покаже и по какъв начин,запознат съм добре и с бъговете при старите вече излезли от употреба браузъри както и такива при отделните видове браузъри, така че за "CSS Layouts hell" могат да си говорят тези които не го разбират или нямат необходимия опит.CSS Layouts като цяло ти дават мн голяма свобода на писане - едно нещо може да го направиш по няколко начина и изобщо с навлизането на html5 и css3 защо въобще се правят такива сравнения. :)

wuser

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
« Отговор #4 -: 15 Декември 2011, 22:17:32 »
Много пъти съм го казвал и Стил не е съгласен, но за мен css е сбъркана генерално технология и никой не може да ме убеди в противното. Според мен не трябва да се ползва за две неща – позициониране и декориране. Опа, че тя точно за това се използва. Ми всъщност харесвам css 3, позволява ми да въртя триъгълници без другата сбъркана технология js. Честито! Живеем в свят, в който ни се говори да не ползваме таблици за таблично съдържание, каквото е  това, което наричате layout и html да не се използва за представяне на съдържание, нещо, което е единствената причина да е измислен да го има, и единственото, което може.
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz

Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

antigoogle

• Sr. Member
  • Благодарности
« Отговор #5 -: 15 Декември 2011, 22:42:07 »
Ми аз не се броя за много опитен.Когато започнах навсякъде пишеше, че CSS 2.1 щяло да промени много неща и да направи живота по-лесен, ама другия път.Накратко казано стилизирането става само за...стилизиране цвят, шрифт, форматираме, падинг, мадинг и до там.Колкото повече проекти правя толкова повече започвам да използвам таблици (по принцип правя всичко със сиесес, таблици съм ползвал само когато някой ми каже искам таблица).
За позиционирането няма по-добро от таблицата.Тя е еднаква на всички браузъри, спестява много време не ти пука , че дисплей инлайн-блок я работи, я не.Не ти се налага да пишеш различен код за различните браузъри за едно и също нещо.Кода изглежда много по-изчистен и до сега не съм чул едно лошо нещо освен - табличното позициониране било старо.Нещо не мога да ..... изтъркано е?Износено е?!?Минала му е гаранцията ?Още малко и ши се счупи?
Освен това до сега не съм чул да се ползват различни таблици според резолюцията:).
За по-сложни позиции винаги ще ползвам таблици, а оня от статията е прав, че много се ползва див, поне при мен откривам същата грешка

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 72
  • -Получени: 94
  • Публикации: 4836
« Отговор #6 -: 15 Декември 2011, 22:51:22 »
чакайте малко, тука се говори за таблизи срещу дивове, кво намесихте цсс-а? То и таблизите си поддържат цсс, аз против каскадните нямам нищо против! Онова лайно "фронтпейдж" яко навкара дивоте!
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
<iframe src="http://www.corbindavenport.com/ubuntu/widget.html" style="width:

antigoogle

• Sr. Member
  • Благодарности
« Отговор #7 -: 15 Декември 2011, 23:05:16 »
ми аз говоря относно позиционирането, а за стилизирането много ясно циесес.Но нека някой напише в тая тема какво значи "старо" относно позиционирането с таблици.

Stan

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #8 -: 15 Декември 2011, 23:12:51 »
Еми името на темата е май малко подвеждаща.Относно постовете по-горе това, че css не го бива в позиционирането еми не съм съгласен(особено в съвременните браузъри).. както казах имаш ли опит, разбираш ли кое как и защо се получава - нямаш проблеми.Това кое е по-добро .. абе както се казва: "моето дете е най-добро и хубаво" всеки да си пише както му е удобно.Факт е обаче че css layout се и ще се използва все по-често.

antigoogle

• Sr. Member
  • Благодарности
« Отговор #9 -: 16 Декември 2011, 00:16:56 »
цсс вс тейбълс.Кое му е подвеждащото?Едва ли се има предвид форматирането на текст.
Не можеш да имаш всичкия опит на света и не може да се съобразяваш само със съвременните браузъри, а дори и с тях разликите им за цесес-а по дефолт са много и не се оправят дори и със цесес резет.

Stan

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #10 -: 16 Декември 2011, 11:37:45 »
не може да се съобразяваш само със съвременните браузъри, а дори и с тях разликите им за цесес-а по дефолт са много и не се оправят дори и със цесес резет.
Трябва да се използват и doctype-ове иначе да няма да се оправят само с css ресет, но както казах - който както се е научил и му е удобно.Много хора се оплакват примерно от плаващите елементи(float) и неочакваните неща които стават понякога при изполването им - еми като не знаят как да ги използват естетвено че имат проблеми така е и с css позиционирането.Това че един човек се е научил да гради дизайн на сайт посредством табличен layout не означава че този начин е най-добър и всичко останало е бъгаво - бъгави са старите браузъри и липсата им на стандартизация относно css.A относно съобразяването  преди седмица някаде кодирах един засукан дизайн който си върви без проблем под ie6 (като съм използвал за него точно 2 реда допълнителен код) и нагоре за другите видове браузъри  без значение стари или нови да не говоря.. Извода: табличният layout е бил по-добър някога си...сега е въпорс на предпочитание.