Автор Тема: Инсталиране на Kubuntu заедно с Windows  (Прочетена 11023 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

metost

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 41
  • Публикации: 764
Инсталиране на Kubuntu заедно с Windows
« -: 12 Декември 2011, 11:39:03 »
« Последна редакция: 22 Март 2015, 13:58:23 от Avalanche »
(рɐǝɥ ɹпoʎ uɹпʇ ʇ,uoр)

smarfy02

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 0
  • Публикации: 907
  • https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-
Re: Инсталиране на Kubuntu заедно с Windows
« Отговор #1 -: 14 Декември 2011, 16:32:22 »
Урокът е много добър.Искам да предложа да се направи урок  в който да се покаже как се оправя буут лоадер чрез жив диск и терминал

kernel

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 2
  • -Получени: 1
  • Публикации: 42
« Отговор #2 -: 28 Февруари 2012, 12:26:22 »
Много яко насича като е заедно с уиндоус.

borovaka

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
« Отговор #3 -: 29 Февруари 2012, 00:28:57 »
@kernel ти урока изгледа ли? Това е инсталация dual boot, не е през wubi.
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

agent.angelov

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 0
  • Публикации: 3
« Отговор #4 -: 08 Юли 2012, 16:20:48 »
Здравейте!
Тегля си последната версия на Кубунту, инсталирам си я и на края на инстала ми излиза конзола със съобщение, че не поддържаме NTFS(или по-скоро, че само нея поддържаме). Изобщо при цялата инсталация не ми излиза прозорец като в урока.
Версията е 12.04.
Моля за съдействие.
« Последна редакция: 08 Юли 2012, 16:23:02 от agent.angelov »

sacesoh179

• Jr. Member
  • **
  • Благодарности
  • -Казани: 2
  • -Получени: 4
  • Публикации: 55
« Отговор #5 -: 19 Юли 2012, 19:12:50 »
За да не гадаем кое от двете ти дава (там това с NTFS-a) :D Би ли ни пуснал снимка да видим каква точно е грешката :)

Balsa

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • Публикации: 11
« Отговор #6 -: 20 Март 2015, 09:19:13 »
Големи благодарности за това видео. Безценно е за хора, които си нямат представа какво трябва да направят като се налага да се гмурнат в света на Линукс, но не могат да изоставят и света на Уиндоус. Честно казано, този материал беше първото нещо, на което попаднах като тръгнах да търся информация по въпроса. Направо ми отвори очите, но също така разбрах, че трябва още много да чета преди да инсталирам. От няколко дни се занимавам с това и тъкмо вчера се престраших да се хвърлям в приключение и по пътя открих що е то Wubi. Доколкото разбирам, това фактически е нещото, което ми трябва в случая. Разбрах, че трябва да е на С дяла ми, а нещо хич не ми се иска двете ми ОС да са заедно. Дали има някакъв начин да инсталирам Линукса през Wubi на друг дял? Да, това е другото нещо, което ме притеснява - трябва да цепя диска и да пипам по биоса преди това. Ако ще омажа нещо, там ще да е. Дано някой да разбере какво питам всъщност, защото съм далече от терминологията и не знам дали задавам правилно въпроса. След доста ровене в нета, последно се спрях на Ubuntu, въпреки че много хвалят Mint и е най-използваната дистрибуция в момента. Все пак нещо ме спира да я предпочета при първия ми сблъсък с нови светове.
Мисленето е най-трудното нещо, затова малко хора го правят.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
« Отговор #7 -: 20 Март 2015, 16:03:15 »
Здрасти,

Преди време и аз имах същите мераци като тебе. След много опити и омазвания на инсталации разбрах, че най-лесния вариант е просто да имаш една операционна система на компютър. Винаги има риск нещо да се обърка, никога не може да си сигурен. Затова си направи един backup на важните файлове и действай смело и безотговорно! :)

Ubuntu-то не е лошо, хората не го харесват заради графичната среда (и аз сред тях). Kubuntu-то, което се коментира в урока, може би в момента е по-добрия вариант, но пък на мен лично ми е прекалено уиндоуско.
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

Balsa

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #8 -: 20 Март 2015, 17:07:05 »
Супер, мерси за успокоението, че съм права и само омазване ме чака :) Подготвена съм, че нещо може да се обърка, затова и не бързам да инсталирам и гледам да събера колкото се може повече информация преди да се правя на смела. Не е като да искам да имам 2 ОС, но ми се налага да имам интернет банкиране, а не ми се наливат пари в антивирусни за Уин и постоянно да съм на тръни. От друга страна, не мога да зарежа Уин, защото работя с графични програми, които не са опция под Линукс. След известно четене и мислене, се отказах от варианта с Wubi - лесните пътища винаги водят към Ада, а и не вярвам в приятелството, така че няма да сложа двете ОС заедно на дял С. Ще опитам с флашка. Алтернативни варианти са богат мъж или втори компютър. Благодаря за отговора все пак :)

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #9 -: 20 Март 2015, 19:51:57 »
Алтернативни варианти са богат мъж или втори компютър.

Добре се ориентираш, но има и други варианти :)

Не е толкова несигурно като да трепериш постоянно. Ето един урок, в който е описан процеса подробно. Ако ползваш Wubi, няма да ползваш пълния потенциал на линукса (ще е по-бавен, може и да лагва - не съм пробвал), другия вариант за инсталация side-to-side е по-притеснителен и по-проблемен. Тоя пичага го прави на виртуална машина, ако компа ти има силата, може да пробваш и ти така. Windows-а има System Restore Point, ползвай го преди да почнеш да правиш експерименти с него, така лесно може да си върнеш операционната система в неомазано положение.

Ако ползваш само фотошоп и то не много, аз закърпвам положението със SumoPaint когато се наложи.

Има и друга алтернатива, и тя е Мак, ама тогава наистина ще ти трябва богат мъж ;)
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.

Balsa

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #10 -: 21 Март 2015, 01:38:32 »
Да, да, отказах се от Wubi. Нямам представа какво означава да лагва, но някакси не мога да приема сериозно ОС, която можеш да деинсталираш като обикновена програма на Уиндоуса. Добре, че не съм и чувала за този по-притеснителен и по-проблемен вариант за инсталация, наречен side-to-side. Мисля, че съм си спестила известна доза страхове. В момента съм на лаптоп, така че не може да говорим за кой знае каква мощ. Не знам и как се прави виртуалната машина, все пак интересите ми са в различна сфера и никога не ми се е налагало да задълбавам в тези дебри. Обаче ще потърся инфо какво е System Restore Point, защото ми звучи успокояващо да мога да се върна до неомазано положение. Успях да разбера няколко думи от всичко, казано до тук, което е добре. От този ми коментар можеш да си представиш що за потребител съм и пред какво предизвикателство съм изправена. Благодаря за напътствията, помогна ми :)

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #11 -: 21 Март 2015, 10:43:27 »
Lag или на български - забавяне. С другото исках по-скоро да кажа side by side, което си е английски термин и буквално значи две (или повече) неща едно до друго.

Няма нищо несериозно в това да може да деинсталираш ОС като програма на уиндоус - Wubi дефакто я инсталира като обикновена програмка. Затова инсталирането на две операционни системи една до друга е по-проблемно, не са един или два случаите, в които от два стола (ОС-и) се е падало на земята. Хубаво е че си имаш едно на ум, а и винаги може да си запишеш Linux-а на една флашка, да я сложиш в компа и да му кажеш да зареди от флашката, вместо от хард диска и след това линукса си има опцията да го пробваш само, без да инсталираш - което също си е вариант, и то много добър.

В този форум по-принцип повече пишат начинаещи (те напредналите и без това вече не се мяркат), затова ако имаш още питания - не се колебай да ги зададеш.

Balsa

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #12 -: 22 Март 2015, 00:03:25 »
Как да нямам въпроси! С колко неща се сблъсках днес, че чак не ми се пише толкова много. Най-важното е, че първото нещо, което направих сутринта, беше да (открия що е то и да) създам System Restore Point. После клъцнах 20ГБ от единия дял на харда, за да създам празно местенце за Линукса и да не мажа върху папките. Поне с това всичко изглежда нормално, ама и не знам как да проверя дали наистина е така. Виждам новия дял, значи не е толкова зле. (тук има конвертор, за да си обръща човек с точност ГБ в МВ). С това добрите новини свършват. Свалих си исото на Убунту, свалих програмката, която да направи флашката буутваща. (не обръщай внимание, ако кажа някой термин не на място, старая се) Рових по биоса, за да бутна харда по-назад в класацията. Тръгнаха нещата, значи може и да не съм разбъзикала нещо друго, дето не ми е работа. Програмистите са много странни хора - не може ли просто да напишат хард, флаш стик, usb или нещо от сорта, ДВД, ами ме карат да си блъскам главата кое от всички изброени всъщност трябва да е флашката ми!? Ужас. Както и да е, това го отметнахме. След това тръгнах да инсталирам Убунту - би-бип, грешка! Ама каква грешка и какво не е наред, никой не казва. Имам си и аз своите светли моменти, та ме осени какво може да се е омазало. Айде пак наново - сваляне 1ГБ Убунту, триене на флашката, пак качване на флашката. Нов опит. Видях Убунту на лаптопа... и толкоз. Не мога да го инсталирам - нищо не е както в урока. Не ми дава да кажа къде да се инсталира, нямам опция да давам на дяловете Mount point, нямам в листата за избор ntfs за дял, да не говорим, че имам само 1 опция в Change на даден дял и каквото и да цъкна там, иска да форматира дяла и това по никакъв начин не може да се отмаркира. Абсурд! Не мога нищо да разпарчетосам, никаква swap area не мога да направя. Ще преживея и без хибернацията, обаче изборът ми е или да форматира харда (айде, мерси много!), или да прави каквото си иска и където си иска по диска ми, без да мога да направя каквото и да било. То ако беше за форматиране, изобщо нямаше да се занимавам да качвам 2 ОС и живота ми ще е песен. Въпросът е, че не ми дава и избор. Какво да правя сега? Да пробвам с друга дистрибуция ли, що ли? Тъкмо реша някакъв проблем, друг цъфне. И хард дялках, и по биос пипах, и флашката подкарах, като всяко едно от тях правих за пръв път в живота си... ама и аз съм човек все пак.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #13 -: 22 Март 2015, 01:21:21 »
Значи все пак сме се вкарали в приключение ;)

От това което изчетох, разбрах че се опитваш да направиш Wubi-подобна инсталация на Убунту, което всъщност искаш да сложиш паралелно с уиндоуса си. Същия човек от предишното видео има и урок за това, как да се прави инсталция на Убунту наравно с Windows - цък.

Форматирането се прави по дял, не за целия хард диск. Linux-а работи с различен вид формат - ext3 или ext4, докато Windows-а е с FAT32 и NTFS. Не съм компетентен да влизам в детайли, но линукса има по-висок трансфер на данни (ако под уиндоус копираш примерно с 10МБ/сек, то под линукс очаквай по-голяма скорост). Най-вероятно затова те пита да форматираш, в урока го има - това е пипкавата част, да не объркаш дяла, защото за линукса няма C или D - като цяло концепцията е различна.

Коя версия на Ubuntu дръпна 14.10? Не можа ли да го ползваш, преди да преминеш към инсталация? Обикновено няма проблем с това да го тестваш...

Конвертирането може да го направиш и в гугъл, но не е и трудно да направиш груба сметка наум като добавиш три нули (GB -> MB -> KB => 1GB -> 1 000MB -> 1 000 000KB).

А това за означаването на имената на устройствата при буут, най-често се взема от самия наименованието от самия хардуер и производителя му. Примерно хард диск правен от хитачи може да се показва като нещо от сорта на HDD-HITACHI-АЛА-БАЛА, същото се отнася за флашки, записвачки и т.н. Но поне това е логично и се ориентираш.

И накрая един съвет, за да ти е 101% мирна главата, след като вече си направи backup на важната информация. Ако нямаш втори компютър, запиши си отделно на диск или втора флашка ако имаш един Windows, ако стане най-най-най-лошото, да може да си ползваш компютъра отново. Не че ще стане, просто да си спестиш евентуално главоболие :)

Balsa

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #14 -: 22 Март 2015, 12:23:25 »
Опитвам се да правя това, което е показано в урока, иначе през Wubi е най-лесно, обаче не го ща. Значи да ти кажа, майната му на интернет банкирането, то и без това няма пари в сметката. Ама вече се амбицирах и ако не за друго, от инат искам да го инсталирам тоя Линукс.

Предупредих те, че терминологията ми куца още и може да не се изразявам правилно. Това за FAT32 и NTFS го знам, обаче в инсталатора не ми го дава като опция за дяловете на Уиндоуса - нали и там трябва да пипна, за да им дам Mount point. И все напира да форматира! Как ще форматира, като не ми дава да избера къде да се инсталира?! Другата опция е да форматира целия ми хард! И това е. Нямам повече варианти за избор.

Много добре знаеш, че това с трите нули при конверта не е точно, докато другия конвертор смята с точност, не с +/-. 5ГБ = 5120МБ. Няма значение, това ми е най-малкия проблем в случая.

От сутринта свалям Mint. Ще видим сега дали ще се разберем по женски с Rebecca или и тя ще ми прави проблеми. Следвам инструкциите. Викат от ДВД да го инсталирам - добре, айде от ДВД да е. Нямам програма за записване. За бога, кой в днешно време си прехвърля данните на ДВД? Имам 3 външни харда, само единия от тях е 1 ТВ. Имам толкова старо Неро, че Уиндоуса ще се изсмее, ако тръгна да го качвам. Обаче хората са предвидили и такива като мен - предлагат ми да сваля програма, за да метна исото на ДВД. И Бум! - червен екран! Браузъра не ми дава да продължа дори на собствен риск, защото имало зловреден софтуер. Да му се не види, когато ми се лепна някаква гадина да ме зарива с реклама, не си направи труда да ме опази, сега тръгнал да ме спасява, като знам къде отивам. Забравяме за варианта с ДВД, пак ще е с флашка (не можах да им покажа колко прилежна ученичка съм, та няма да е по инструкциите им). Понеже имам друг вариант, няма да се заинатя да я сваля тази програма все пак.

Та така, днес ще видим какво ще стане с Rebecca.