Автор Тема: Инсталиране на Kubuntu заедно с Windows  (Прочетена 11021 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Re: Инсталиране на Kubuntu заедно с Windows
« Отговор #15 -: 22 Март 2015, 13:58:00 »
Ето това е упоритост ;)

Аз не знам защо ти давам линкове с уроци, правени от мексиканци, като точно темата на видеото, което обсъждаме е подробно обяснено как стават нещата. Явно забравям какви са ни материалите вече, но определено Ванков е обяснил всичко подробно как да настаниш един линукс до вече инсталиран windows. Вече няма значение дали е Kubuntu или Mint - процесът е еднакъв, само че с различни цветове. Погледни урока още веднъж, обеснява даже и разликите между файловите системи.

"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

kjufte

• Sr. Member
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 51
  • Публикации: 308
« Отговор #16 -: 22 Март 2015, 14:42:40 »
А само така като идейка, защо не го инсталираш на един от тези външни хардове дето ги имаш? Определено е по-безопасно от това да правиш dual boot на един и същи хард.

Balsa

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Получени: 0
  • Публикации: 11
« Отговор #17 -: 22 Март 2015, 17:34:16 »
Avalanche, и аз не знам защо ми даваш други уроци, като в този всичко е перфектно обяснено. Урокът вече го знам наизуст. Лошото е, че реалността се разминава с урока. Разбрахме се с Rebecca. Проблемът не е бил в Убунту, а явно е някакъв генерален, защото при Минт виждам абсолютно същите неща, само че в друг цвят и по-джиджани на вид. Значи, не знам от къде ги намира, но ми показва някакви парченца (как иначе да ги нарека? дялчета?), които са отбелязани като "свободно място" и само с тях ми дава да правя нещо. Дори мога да режа от тях, да им задавам файлова система, Mount point и всичко както си му е реда. Единственият проблем е, че тези дялчета са по 34МВ, 138МВ, та даже има един 0МВ. Представяте ли си, мога да отрежа от 34МВ и да направя дял за инсталирането на Линукса! Чудесно!

Ще го ползвам само от флашката - върви си и без да ми е на харда. Отказвам се засега от инсталирането на Линукса, защото доколкото се познавам, ще дълбая докато разбера защо става така при мен и да намеря начин да го оправя. Лошото е, че нито имам времето, нито имам желанието да се занимавам с това точно сега. Животът е въпрос на приоритети, а такива неща са ми на главата в момента, че Линукса е последна дупка на кавала, освен ако не се случи нещо, което да му вдигне приоритета. Интересно ми е да го разуча, така че като имам време, ще го пускам да го поразцъкам. Но спирам да се боря с инсталирането. Явно е, че няма да стане както го искам. А не ми се взимат генерални решения.

kjufte, мерси за идеята. Не бях мислила за това, но пък и като не ми дава да избера къде да се инсталира, май няма значение дали ще закача още дискове или съм само с един. Основно ги ползвам за малко, колкото да си кача информацията на тях, защото съм забелязала, че като работят по-дълго и започват да се нагряват. Отделно, че съм вързана с кабел към тях и не мога да мърдам много с лаптопа. Ще помисля и по този вариант, може нещо да ми хрумне.

Всъщност, не очаквах някой да ми е отговорил и влязох само да кажа до къде съм го докарала и че се отказвам от инсталирането. След толкова писане тук, се почувствах длъжна да оневиня Убунту. Може пък при останалите да си работи както е в урока. При мен определено не се получава и не искам да инвестирам повече време в решаването на проблеми, след като не се налага да го правя. Мерси за всичко, научих някои полезни неща :)
Мисленето е най-трудното нещо, затова малко хора го правят.

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #18 -: 22 Март 2015, 18:35:00 »
Така е с компютъра, цъкане му е майката, особено като не си напълно наясно с това, което правиш. Странно защо не ти показва целия капацитет на хард диска, но все пак варианта с флашката също ще свърши работа за целите, които имаш. Така че приятно ти разцъкване (от флашка) и успех в начинанията!
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.

Balsa

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #19 -: 23 Март 2015, 21:36:19 »
Та-даааа! Да се надяваме, последен отчет от мен по инсталирането на Линукс. Днес разхвърлях информацията от единия ми външен хард, за да дишам спокойно като правя експерименти. Дадох му после да си направи нова таблица - тогава ми показа цялото устройство като свободно място и вече ми позволи да режа от него за Линукса и за swap. И най-после му сбъднах мечтата да форматира нещо. Всичко мина без големи сътресения и само с няколко връщания назад. Ъпдейтнах програмите на дистрибуцията и направих още 5-6 неща, които съм видяла по уроци. Това, да си го гледкам от флашката беше вариант, но не става за нищо повече от разучаване. Докато не го инсталираш, практически нищо не правиш. Засега върви добре. Единственият проблем е, че при рестарт не разпознава лоудъра на Уиндоуса - показва го като опция, но като цъкна да зареди Уин, казва, че няма такова нещо. Решавам въпроса като откача харда с Линукса при рестарта. Ще падне голямо учене, но пък и за никъде не бързам.

Всеки път като влизам при уроците ми прави впечатление и все забравям да го кажа, като тръгна да пиша. Има правописна грешка в името на категорията: Ubunu - Първи Стъпки. Ако на някой му се занимава, може да я оправи :)

Та, геройски се справих и имам вече работещ Линукс Минт Ребека! Лоудъра не знам как да се оправи...

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #20 -: 23 Март 2015, 22:06:43 »
Една бира за кюфтето, че даде добрата идея ;)
Тука има голямо присъствие на линукс потребители, има и няколко урока за начинаещи - само питай.

Това с лоудъра мисля че не беше трудно за оправяне. Забравил съм, някой да ме поправи ако греша, но мисля че имаше опцията да избереш да ползваш linux-ския или windows-ския. Мисля че се определяше според това, кой от двата хард диска е по-нагоре в BIOS-а като буут устройство. Кажи кой от двата е с приоритет в момента, може да пробваш да им размениш местата. Най-вероятно линуксия е по-приятелски и ще ти даде възможността да буутнеш Windows (с малко конфигуриране).

Всеки път като влизам при уроците ми прави впечатление и все забравям да го кажа, като тръгна да пиша. Има правописна грешка в името на категорията: Ubunu - Първи Стъпки. Ако на някой му се занимава, може да я оправи :)
Благодаря за бдителността, оправено е!

Balsa

• Newbie
  • *
  • Благодарности
« Отговор #21 -: 25 Март 2015, 18:24:14 »
Това с лоудъра мисля че не беше трудно за оправяне. Забравил съм, някой да ме поправи ако греша, но мисля че имаше опцията да избереш да ползваш linux-ския или windows-ския. Мисля че се определяше според това, кой от двата хард диска е по-нагоре в BIOS-а като буут устройство. Кажи кой от двата е с приоритет в момента, може да пробваш да им размениш местата. Най-вероятно линуксия е по-приятелски и ще ти даде възможността да буутнеш Windows (с малко конфигуриране).

Като рових по биоса, понеже не бях сигурна кое точно ми е флашката, направо бутнах харда най-долу. Може това да му е проблема в сегашната ситуация. Ще опитам пак да ги разбутам, но не смея и много да пипам като не разбирам, за да не направя някоя беля. Поне работят нещата засега, а един човек ме е научил на правилото "Нещо работи ли - не го пипай.". Но пък, ако всичко е наред, ще започна да ви липсвам тука  :P

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • meow
« Отговор #22 -: 25 Март 2015, 19:34:11 »
Като си в биоса, гледай легендата отдолу, острани или където е сложена. Там е описано кой бутон за какво е, та като си в списъка с устройства за буутване, най-вероятно с F5/F6 може да местиш устройствата нагоре-надолу. Това, което е отгоре с номер 1 е с най-висок приоритет и първо се проверява при зареждане на системата. С него трябва да си поиграеш.

Поне работят нещата засега, а един човек ме е научил на правилото "Нещо работи ли - не го пипай.". Но пък, ако всичко е наред, ще започна да ви липсвам тука  :P
Има и друго правило, ако не развалиш нещо - няма да се научиш как да си го оправиш.