Хайде и аз да ги изям едни ла*на тука.
Ако сте с по-светла кожа - задължително защитно масло с висок фактор. Може да ви се наложи с часове да седите на слънце, без да има сянка никъде на близо. Храната - винаги нещо прясно, свежо, а ако обмисляте по-голямо пътуване ( съмнявате се, че ще стигнете ) бульон, супа, канче и спален чувал. Всъщност ако ви се наложи да пренощувате си има много други тънкости, но лично, независимо дали съм тръгнал да минавам 50 или 500 км , винаги съм готов да остана вечер на пътя - защото ми се е случвало и ако не бях подготвен, щяхме да си патим трима човека, защото те бяха тръгнали дори без достатъчно храна.
Иначе винаги, ама винаги имам нож в себе си, на удобно но скрито място, за да не плаша шофьора.
Ако пушите - Питате дали може да запалите, само ако сте сигурни че шофьора е пушач, иначе дори да ви разреши - ще е просто от добра воля. Предложете му цигара, благодарете му, ако се разговорите - не прекъсвайте разговора и го изслушвайте. Ако пътувате сам и сте уморени - не заспивайте, на водача му става неприятно и или ще ви събуди, или ще съжалява, че ви е качил.
Като ви качат чужденци - просто се усмихвайте и се опитвайте да намерите общ език, защото не всички са англоговорящи, пък и не всички ние сме англоговорящи ...
Слагайте колан, независимо на коя седалка сте - ако ви спрът главоболията са общи, не само ваши.
А спре ли ви полиция, не се намесвайте - най-много да ви поискат личните карти и ако шофьора е виновен за нещо - да му напишат акт, но гледайте вие да не сте причина за провинението - по никакъв начин.
Ако шофьора ви предлага нещо - предлагали са ми от вода, храна - до наркотични вещества - от вас зависи дали ще приемете или откажете, но независимо от отговора ви - благодарете.
Въобще, дръще се много благодарно, за да може следващия път този човек да качи пак стопаджия.