Автор Тема: Уроци за Css  (Прочетена 3975 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KarBorAtoR

  • Full Member
  • ***
  • Благодарности
  • -Казани: 3
  • -Получени: 1
  • Публикации: 182
Уроци за Css
« -: 07 Януари 2011, 09:33:17 »
Здравейте :) !
Разгледах уроците за CSS и чесно казано ми харесаха и помогнаха,но тва което се чуда е дали в скоро врене ще има продаължение  :-\ ??

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re: Уроци за Css
« Отговор #1 -: 08 Януари 2011, 09:36:10 »
KarBorAtoR по принцип не е планирано да има скоро или поне аз не знам. Може пък да се пръкнат. До тогава виж при конкуренцията от videotutorials има великолепни. От тях съм се учил.
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

KarBorAtoR

  • Full Member
  • ***
  • Благодарности
  • -Казани: 3
  • -Получени: 1
  • Публикации: 182
Re: Уроци за Css
« Отговор #2 -: 08 Януари 2011, 10:55:59 »
Мерси  :)

nikssa23

  • Full Member
  • ***
  • Благодарности
  • -Казани: 4
  • -Получени: 0
  • Публикации: 104
  • И сам войнът е войн!
    • Личен блог на Николай Велчев
Re:Уроци за Css
« Отговор #3 -: 07 Май 2011, 05:52:32 »
.....
« Последна редакция: 07 Май 2011, 05:59:00 от nikssa23 »
Личен блог - http://nvelchev.com/

nikssa23

  • Full Member
  • ***
  • Благодарности
  • -Казани: 4
  • -Получени: 0
  • Публикации: 104
  • И сам войнът е войн!
    • Личен блог на Николай Велчев
Re:Уроци за Css
« Отговор #4 -: 07 Май 2011, 05:57:36 »
Хора може ли някой който е запознат с OOCSS да направи някое друго уроче , знма  че представлява Lego css вместо да задавам за всеки див по отделно разни параметри то си копва от лего формата данните и в новата форма само променям това което ми трябва нещо такова беше обяснението но не го разбрах а използването на OOCSS e полезно - зареждането на сайта става векове по-бързо, в списанието .NET имаше обяснение но примерите не бяха ясни ;/  , а и ще е полезно за доста хора от форума :)
Личен блог - http://nvelchev.com/

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re:Уроци за Css
« Отговор #5 -: 08 Май 2011, 12:08:44 »
Ако не се бъркам, това не беше ли js библиотека? И какво вместо на пет места пишеш на едно, ама ако пича като мен си е включип по подразбиране NoScript увисваш лошо. Аз поне не го препоръчвам. И на всичкото отгоре за една толкова малка промяна страницата ти става още по-тежка. Мъка.
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

nikssa23

  • Full Member
  • ***
  • Благодарности
  • -Казани: 4
  • -Получени: 0
  • Публикации: 104
  • И сам войнът е войн!
    • Личен блог на Николай Велчев
Re:Уроци за Css
« Отговор #6 -: 08 Май 2011, 23:40:01 »
хмм не съм сигурен за джава но ето как изглежда кода май : например искаме да имаме  2 еднакви дива но искаме единия да е с разли4ен бакгроунд и да се измести леко, ето така изглежда кода "примерно"
#div_edno{
width:350px;
height:350;
background:#ff00cc;
border:1px solid red;
}

#div_dve main#div_edno{
background:#cc00cc;
margin-left:20%;
}
// поне по моите разбирания е така :)

и така то си копва от горе всичко което му трябва . Също така си имаш и някаква библиотека от цсс кодирана " аз я изтеглих " пълна с сякви функции там кадето и бог не ги знае какви са :Д.
Личен блог - http://nvelchev.com/

kerkenez

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 2
  • -Получени: 14
  • Публикации: 1205
Re:Уроци за Css
« Отговор #7 -: 09 Май 2011, 23:29:47 »
хмм не съм сигурен за джава но ето как изглежда кода май : например искаме да имаме  2 еднакви дива но искаме единия да е с разли4ен бакгроунд и да се измести леко, ето така изглежда кода "примерно"
#div_edno{
width:350px;
height:350;
background:#ff00cc;
border:1px solid red;
}

#div_dve main#div_edno{
background:#cc00cc;
margin-left:20%;
}
// поне по моите разбирания е така :)

и така то си копва от горе всичко което му трябва . Също така си имаш и някаква библиотека от цсс кодирана " аз я изтеглих " пълна с сякви функции там кадето и бог не ги знае какви са :Д.

Не мисля, че е правилен примера ти тъй като ID се слага на уникални елементи и не може да се преизползват (не е правилно) излишното е #div_dve main#div_edno

По-правилно примера би изглеждал така:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
    <head>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
        <title></title>
        <style type="text/css">
            .kare{
                width: 320px;
                height: 240px;
            }
            .left {
                float: left;
            }
            .right {
                float: right;
            }
            .center{
                margin: 0 auto;
            }
            .red{
                background-color: red;
            }
            .green{
                background-color: green;
            }
            .green p{
                color: #FFF;
                font-size: 24px;
                margin: 0;
            }
            .blue{
                background-color: blue;
            }
        </style>

    </head>
    <body>
        <div class="kare blue right">
            <p>това каре ще е със син фон в дясно</p>
        </div>
        <div class="kare red left">
            <p>това каре ще е с червен фон и флотнато в ляво</p>
        </div>
        <div class="kare green center">
            <p>това каре ще е със зелен фон в средата</p>
        </div>
    </body>
</html>
Както се вижда има 3 карета с еднакви размери но с различни позиции и цветове а само на едно от тях текста е в бяло, въпреки че при всички е в параграф. Истинкската полза се усеща в по-големи проекти с внимателно и правилно структуриран CSS.
Това "Lego CSS" не знам какво е но ако е както казва Гошо "js библиотека" ще е доста по-тежко.

nikssa23

  • Full Member
  • ***
  • Благодарности
  • -Казани: 4
  • -Получени: 0
  • Публикации: 104
  • И сам войнът е войн!
    • Личен блог на Николай Велчев
Re:Уроци за Css
« Отговор #8 -: 10 Май 2011, 00:58:08 »
Еми в списанието не беше споменат джава скрипт а библиотека на цсс кодирана по някакъв начин а в примера ми не става дума за клас еми просто за единия див който си копира инфото от другия и се изменя само това което искаме демек в примера се запазват дължината и ширината а се променя само цвета и местоположението  'иначе знам как се използва класс и див ' а питам за темичката защото правя голям проект и ако това ще спомогне за по-бързото зареждане на сайта да мина направо на тази техника :)
Личен блог - http://nvelchev.com/

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re:Уроци за Css
« Отговор #9 -: 10 Май 2011, 08:09:53 »
То това е точно за големи проекти и след като проекта е наистина голям, давай!
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar