Автор Тема: Desktop среда в Arch  (Прочетена 4015 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Meniak

  • Full Member
  • ***
  • Благодарности
  • -Казани: 5
  • -Получени: 4
  • Публикации: 224
Desktop среда в Arch
« -: 23 Септември 2010, 12:24:05 »
Зайнтересувах се и аз от този Arch инсталирах го на виртуална машина обаче незнам как да стартирам десктоп среда. Какво ли не четох в google, инсталиране на horg конфигуринане на horg ама не мога се оправя. Вие да ме посаветвате нещо да направя.

borovaka

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
Отг: Desktop среда в Arch
« Отговор #1 -: 23 Септември 2010, 13:32:10 »
Ами чесно да си призная поизоставих уроците за Arch, защото записах няколко в къщи но ми изглежда, че обяснявам прекалено сложно и неподходящо за начинаещи.
Относно това как да си подкараш декстопа ами това е много елементарно.
Първо правиш ъпдейт на дистрибуцията:
pacman -Syu
След това слагаш xorg:
pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers
После ако искаш после ако искаш Gnome:
pacman -Sy gnome gnome-extra gnome-control-center
За КДЕ:
pacman -Sy kde

След това трябва да добавиш hal и  fam  в демоните в /etc/rc.conf. После отваряш /etc/inittab и си настройваш в кой режим да зарежда ( ако искаш в графичен коментираш с # init 3 и размаркираш init 5). После в същия файл най отдолу избираш дали искаш gdm или kdm ( съответно отново коментираш разкоментираш).
Накрая ти остава да сложиш само vbox addictions през виртуалната машина даваш да се инсталират, влизаш в /media/pakakadetoseemontiraldiska и ги инсталираш. До колкото си спомням така на изуст е това. След това отваряй wiki.archlinux.org вътре има информация колкото искаш.
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

Meniak

  • Full Member
  • ***
  • Благодарности
  • -Казани: 5
  • -Получени: 4
  • Публикации: 224
Отг: Desktop среда в Arch
« Отговор #2 -: 23 Септември 2010, 14:17:21 »
Сега стана. Мерси за отговора.

borovaka

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 48
  • Публикации: 906
Отг: Desktop среда в Arch
« Отговор #3 -: 23 Септември 2010, 15:20:42 »
Няма проблеми, ако нещо те интересува не се притеснявай да питаш.
Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

smarfy02

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 0
  • Публикации: 907
  • https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-
    • smarfy02
Re: Отг: Desktop среда в Arch
« Отговор #4 -: 03 Октомври 2011, 20:37:08 »
Няма проблеми, ако нещо те интересува не се притеснявай да питаш.
ЗДР, започнах отново да правя опити да подкарам арч,направих всичко което ми каза гледах и в сайта който ми даде и пак не стана :(.
Ще може ли да дадеш по-точни кодове за графичната среда ??
https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-теб-Победата-е-твоя/

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #5 -: 04 Октомври 2011, 13:41:26 »
Като напишеш в терминала нещо от сорта на startx; service kdm start; service gdm start; gdm3 или нещо такова, какво става?
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

smarfy02

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 0
  • Публикации: 907
  • https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-
    • smarfy02
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #6 -: 04 Октомври 2011, 21:24:24 »
Като напишеш в терминала нещо от сорта на startx; service kdm start; service gdm start; gdm3 или нещо такова, какво става?
ами нищо казва че неможе да намери командата :(
https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-теб-Победата-е-твоя/

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #7 -: 04 Октомври 2011, 22:06:04 »
Добре де, а командите дето даде Боровака не изпълни ли? Машината има ли интернет достъп?
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

smarfy02

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 0
  • Публикации: 907
  • https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-
    • smarfy02
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #8 -: 04 Октомври 2011, 23:18:21 »
Добре де, а командите дето даде Боровака не изпълни ли? Машината има ли интернет достъп?
неможах да разбера как да направя това
Цитат
Накрая ти остава да сложиш само vbox addictions през виртуалната машина даваш да се инсталират, влизаш в /media/pakakadetoseemontiraldiska и ги инсталираш. До колкото си спомням така на изуст е това. След това отваряй wiki.archlinux.org вътре има информация колкото искаш.
https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-теб-Победата-е-твоя/

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #9 -: 04 Октомври 2011, 23:53:51 »
Това е да имаш интеграция на мишка, временна памет (clipboard) и експериментална 3И подръжка. От него не зависи дали ще ти запали средата. Първо виж имаш ли връзка със света. Например:

Код: Bash
  1. ping google.com

Ако връща пакети значи имаш. Прекъсва се с ctrl-c. казвамза всеки случай, ако не знаеш. След като си сигурен, че връзка има, изпълни командите дето ти даде, а именно:

Код: Bash
  1. pacman -Syu
  2. pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers
  3. pacman -Sy gnome gnome-extra gnome-control-center
  4.  

Всички тези се изпълняват като администратор. Познава се по това, че промпта ти е диез (#), ако е долар ($), значи си обикновен потребител. Трябва да изпълниш su, след което ще ти поиска админстраторската парола, която си задал. Няма да се вижда, но ще я приеме. И едва тогава горните команди. По-просто не мога да го обясня.

п.п. За да съм до край коректен – диеза и долара не са задължителни, но ти е рано за тоя етап да научаваш как се сменят.
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

smarfy02

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 0
  • Публикации: 907
  • https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-
    • smarfy02
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #10 -: 05 Октомври 2011, 01:19:54 »
Това е да имаш интеграция на мишка, временна памет (clipboard) и експериментална 3И подръжка. От него не зависи дали ще ти запали средата. Първо виж имаш ли връзка със света. Например:

Код: Bash
  1. ping google.com

Ако връща пакети значи имаш. Прекъсва се с ctrl-c. казвамза всеки случай, ако не знаеш. След като си сигурен, че връзка има, изпълни командите дето ти даде, а именно:

Код: Bash
  1. pacman -Syu
  2. pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers
  3. pacman -Sy gnome gnome-extra gnome-control-center
  4.  

Всички тези се изпълняват като администратор. Познава се по това, че промпта ти е диез (#), ако е долар ($), значи си обикновен потребител. Трябва да изпълниш su, след което ще ти поиска админстраторската парола, която си задал. Няма да се вижда, но ще я приеме. И едва тогава горните команди. По-просто не мога да го обясня.

п.п. За да съм до край коректен – диеза и долара не са задължителни, но ти е рано за тоя етап да научаваш как се сменят.
ако искам кде само pacman -Sy kde  li ? a имам интернет
« Последна редакция: 05 Октомври 2011, 11:19:33 от smarfy02 »
https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-теб-Победата-е-твоя/

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #11 -: 05 Октомври 2011, 16:03:35 »
Преди него:

Код: Bash
  1. pacman -Syu
  2. pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers

Първата те обновява до последно състояние, втората добавя необходими неща, за да имаш ГПИ, независимо какъв. Понеже такова нещо няма в М$ Шидош за сега трудно ще ти го обясня, но скоро ще разбереш, че не е сложно.
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

smarfy02

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 0
  • Публикации: 907
  • https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-
    • smarfy02
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #12 -: 05 Октомври 2011, 19:32:05 »
Преди него:

Код: Bash
  1. pacman -Syu
  2. pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers

Първата те обновява до последно състояние, втората добавя необходими неща, за да имаш ГПИ, независимо какъв. Понеже такова нещо няма в М$ Шидош за сега трудно ще ти го обясня, но скоро ще разбереш, че не е сложно.
това съм го напрвил
https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-теб-Победата-е-твоя/

wuser

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #13 -: 05 Октомври 2011, 23:33:34 »
А gdm или kdm имаш ли? Защо залавяш трудно дистро като си начинаещ?
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz


Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

smarfy02

  • Hero Member
  • *****
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 0
  • Публикации: 907
  • https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-
    • smarfy02
Re: Desktop среда в Arch
« Отговор #14 -: 06 Октомври 2011, 12:51:33 »
А gdm или kdm имаш ли? Защо залавяш трудно дистро като си начинаещ?
ами нз.аз битрябвало да имам кде.но ще се пробвам и гнома.Так пробвах и с гном но нищо, някъде бъркам ама нз.Бихте ли ми обяснили има ли разлика с убунту ?Питам това защото да не мъча другите да го инстралирам и то да се окаже почти едно и също.
« Последна редакция: 09 Октомври 2011, 15:44:55 от smarfy02 »
https://www.facebook.com/pages/Стилияне-ние-сме-с-теб-Победата-е-твоя/