Научи ме

Операционни системи => Уроци => Как да? => Темата е започната от: echeveria в 23 Август 2010, 11:43:10

Титла: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: echeveria в 23 Август 2010, 11:43:10
** Тази тема обсъжда:  Настройки на мрежа от конзола (http://nau4i.me/c/172) **
Автор: Borislav Anchev
Титла: Отг: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: echeveria в 23 Август 2010, 13:59:00
Айде пак така и напред, утре живот и здраве моите видеа дето ги мотам от месец време.
Титла: Отг: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: n3mo в 03 Септември 2010, 16:32:58
Дали ще може едно видео, за настройка на pppoe мрежа от cli ?
Титла: Отг: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 03 Септември 2010, 19:06:03
То ще може ама не разполагам с pppoe връзка.
Ако ти използваш pppoe ще те помоля да направиш едно клипче за pppoe-setup.
Титла: Отг: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: wuser в 03 Септември 2010, 19:19:27
Във форума Eч е обяснявал подробно как става. За съжаление в момента няма връзка и няма да може да направи видео. По между другото инструментчето в Убунту, Дебиан, Кнопикс и Сидукс се казва различно. А май в Арх и Федора има още два варианта, та май не знам универсален, макар да се въвеждат все едни и същи данни.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 22 Август 2012, 13:06:06
здр инсталирах си гноме на една машина но с ограничен брой програми и сега немога да подкарам нормало интертнет.Машината има и wifi.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 22 Август 2012, 13:38:28
Дай малко повече разяснения ... NetworkMangaer има ли инсталиран?
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 22 Август 2012, 15:01:34
Дай малко повече разяснения ... NetworkMangaer има ли инсталиран?
да има NetworkMangae драйверите за wifi са инсталирани.Нета ми тръгва единствено ако съм сложил кабела
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr b8:ac:6f:62:99:4a 
          inet addr:192.168.1.7  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::baac:6fff:fe62:994a/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:797 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:273 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:97998 (97.9 KB)  TX bytes:25721 (25.7 KB)
          Interrupt:42

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr f0:7b:cb:6a:e4:9d 
          inet addr:192.168.1.3  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::f27b:cbff:fe6a:e49d/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2354 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:9041
          TX packets:2071 errors:18 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:2545624 (2.5 MB)  TX bytes:347921 (347.9 KB)
          Interrupt:17

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:3170 (3.1 KB)  TX bytes:3170 (3.1 KB)

Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 22 Август 2012, 16:26:03
Дай изхода от ifconfig -a и sudo lsmod
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 22 Август 2012, 18:10:40
Дай изхода от ifconfig -a и sudo lsmod
ами аз ти ги написах ама добре ще ти ги изпълня отново
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr b8:ac:6f:62:99:4a 
          inet addr:192.168.1.7  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::baac:6fff:fe62:994a/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:152 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:147 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:25794 (25.7 KB)  TX bytes:17146 (17.1 KB)
          Interrupt:42 Base address:0xa000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr f0:7b:cb:6a:e4:9d 
          inet addr:192.168.1.3  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::f27b:cbff:fe6a:e49d/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:278 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:54230
          TX packets:280 errors:19 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:284477 (284.4 KB)  TX bytes:64252 (64.2 KB)
          Interrupt:17

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:20 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:20 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:1878 (1.8 KB)  TX bytes:1878 (1.8 KB)

michael_mic            12540  8
arc4                   12473  4
dm_crypt               22528  1
joydev                 17393  0
parport_pc             32114  0
ppdev                  12849  0
rfcomm                 38139  12
bnep                   17830  2
btusb                  17912  2
bluetooth             158438  23 bnep,rfcomm,btusb
binfmt_misc            17292  1
snd_hda_codec_hdmi     31775  1
snd_hda_codec_realtek   174222  1
dell_wmi               12601  0
sparse_keymap          13658  1 dell_wmi
snd_hda_intel          32765  5
snd_hda_codec         109562  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep              13276  1 snd_hda_codec
snd_pcm                80845  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi           13132  0
snd_rawmidi            25424  1 snd_seq_midi
lib80211_crypt_tkip    17275  0
dell_laptop            17767  0
dcdbas                 14098  1 dell_laptop
snd_seq_midi_event     14475  1 snd_seq_midi
psmouse                72919  0
serio_raw              13027  0
fglrx                2909855  104
wl                   2646601  0
snd_seq                51567  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
uvcvideo               67203  0
videodev               86588  1 uvcvideo
snd_timer              28931  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device         14172  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
lib80211               14040  2 lib80211_crypt_tkip,wl
snd                    62064  20 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
mei                    36570  0
soundcore              14635  1 snd
snd_page_alloc         14108  2 snd_hda_intel,snd_pcm
mac_hid                13077  0
lp                     17455  0
parport                40930  3 parport_pc,ppdev,lp
vesafb                 13516  1
usbhid                 41906  0
hid                    77367  1 usbhid
ums_realtek            17920  0
uas                    17828  0
usb_storage            39646  1 ums_realtek
r8169                  56321  0
wmi                    18744  1 dell_wmi
video                  19068  0
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 22 Август 2012, 20:36:41
Ами ти така като гледам изобщо нямаш зареден модул (драйвер) за безжичната мрежова карта ...
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 22 Август 2012, 22:43:26
Ами ти така като гледам изобщо нямаш зареден модул (драйвер) за безжичната мрежова карта ...
Как да го оправя .?
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 23 Август 2012, 12:17:42
Ами виж какъв модел ти е картата? - lspci
Най-добре, щом не знаеш какво правиш си направи една нормална инсталация на Убунту и всичко предполагам, че ще се реши.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: wuser в 23 Август 2012, 13:02:18
Най-вероятно нямаш съответният firmware. Не си си казал дистрото, че често ги сменяш. Ето една статия дето излезе наскоро и е доста тъпичка, ама върши работа.

http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=448158628

Уточнение. Трябва да видиш какъв  ти е чипа.  Вероятно в dmesg има такава  информация (жалва се, че нещо му липсва на ядрото), а също при първоначално зареждане, ама надписите са обикновено бързички дори за даване на пауза. После няма значение от де точно ще вземеш bios-a, но най-вероятно твоето дистро ще го има в някой пакет. И да го няма, не е проблем от другаде, както казах.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 23 Август 2012, 14:31:11
Ами виж какъв модел ти е картата? - lspci
Най-добре, щом не знаеш какво правиш си направи една нормална инсталация на Убунту и всичко предполагам, че ще се реши.
на мен не ми трябва целия софтуер за това съм сложил орязана версия
май това е  картата
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43224 802.11a/b/g/n (rev 01)
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Август 2012, 01:06:18
Ами виж какъв модел ти е картата? - lspci
Най-добре, щом не знаеш какво правиш си направи една нормална инсталация на Убунту и всичко предполагам, че ще се реши.
-
А бях пропуснал да споменя че wifi открива всички мрежи.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 24 Август 2012, 09:02:52
@smarfy02 Открива ти мрежи картата, така ли?
Ако е така, опита ли да я настроиш през NetworkManager-a?
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Август 2012, 15:38:53
@smarfy02 Открива ти мрежи картата, така ли?
Ако е така, опита ли да я настроиш през NetworkManager-a?
само wifi тръгна другото неще.май колегата за firmware се оказа прав по някаква причина се оказа че не бе активна, след като я активирах пак неще.Сякаш опцията за жична връзка я няма :( , не може да създаде жична връзка .
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 24 Август 2012, 16:43:46
Хмм ... Я дай съдържанието на файла:  /etc/NetworkManager/nm-system-settings.conf или /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf не се сещам как се казваше при Убунту.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Август 2012, 17:09:34
Хмм ... Я дай съдържанието на файла:  /etc/NetworkManager/nm-system-settings.conf или /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf не се сещам как се казваше при Убунту.
[main]
plugins=ifupdown,keyfile
dns=dnsmasq

[ifupdown]
managed=false
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 24 Август 2012, 22:19:50
Ахам, сега промени това managed=false на managed=true, рестартирай и всичко би трябвало да е ОК :)
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Август 2012, 23:11:34
Ахам, сега промени това managed=false на managed=true, рестартирай и всичко би трябвало да е ОК :)
мерси стана.Какво му беше ?
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 24 Август 2012, 23:14:34
Ами не беше пуснат NetworkManager-а да управлява интернет връзката. По принцип имаш един network демон който може да се настройва за целта и явно той е активен по подразбиране при твоята инсталация.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Август 2012, 23:17:49
Ами не беше пуснат NetworkManager-а да управлява интернет връзката. По принцип имаш един network демон който може да се настройва за целта и явно той е активен по подразбиране при твоята инсталация.
ок ще го имам предвит . мерси много още веднъж
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 23 Септември 2012, 23:56:56
Ами виж какъв модел ти е картата? - lspci
Най-добре, щом не знаеш какво правиш си направи една нормална инсталация на Убунту и всичко предполагам, че ще се реши.
на мен не ми трябва целия софтуер за това съм сложил орязана версия
май това е  картата
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43224 802.11a/b/g/n (rev 01)

Първия път не бях много подробен, сега ще ти обясня по-подробно каква  е работата. Аз съм с убунту сървър на един лаптоп, преди бях на  gnome-shell  графична среда , а сега се върнах на  unyti 2d- просто чрез терминала сложих  ubuntu-desktop. Сега и преди немога да ползвам нормално интернет, трябва да съм с кабел. Всичко което ми беше казал е направено, но пак не става. Аз си мисля че нещо му липсва .
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: Prometheus в 24 Септември 2012, 00:09:41
http://wiki.debian.org/brcm80211 (http://wiki.debian.org/brcm80211)
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Септември 2012, 00:14:37
http://wiki.debian.org/brcm80211 (http://wiki.debian.org/brcm80211)
всичко ли ?
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: Prometheus в 24 Септември 2012, 00:17:56
Какво всичко ??? Та те са само 4 стъпки !

1. Разрешаваш не свободния софтуер и обновяваш
2. Инсталираш firmware-brcm80211  и wireless-tools
3. modprobe -r brcmsmac ; modprobe brcmsmac
4. Настройваш си мрежата
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Септември 2012, 00:23:22
Какво всичко ??? Та те са само 4 стъпки !

1. Разрешаваш не свободния софтуер и обновяваш
2. Инсталираш firmware-brcm80211  и wireless-tools
3. modprobe -r brcmsmac ; modprobe brcmsmac
4. Настройваш си мрежата
извинявам се но нещо не съм в час в момента ти говориш за това ?
Цитат
Installation   Squeeze  In this release, the driver is only available for the x86 and x86-64 architectures (Debian i386 (http://wiki.debian.org/i386) and AMD64 (http://wiki.debian.org/DebianAMD64) ports respectively).
  • Add a "non-free" component to /etc/apt/sources.list, for example:
    # Debian Squeeze/6.0 deb http://ftp.us.debian.org/debian squeeze main contrib non-free
  • Update the list of available packages and install the firmware-brcm80211 (http://packages.debian.org/firmware-brcm80211) and wireless-tools (http://packages.debian.org/wireless-tools) packages:
    # aptitude update # aptitude install firmware-brcm80211 wireless-tools
  • As the driver may already be loaded, reinsert the module to access installed firmware:
    # modprobe -r brcm80211 ; modprobe brcm80211
  • Configure (http://wiki.debian.org/WiFi/HowToUse) your wireless interface as appropriate.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: Prometheus в 24 Септември 2012, 00:29:55
Мда. Само че ако си с убунту не добавяй дебиан хранилище. Просто добавяш non-free в края на убунту хранилището. Може да го направиш и чрез GUI със Software Sources. След това инсталираш пакетите, които написах - aptitude може да го заместиш с apt-get или пък да ги инсталираш през Synaptic - Няма никакво значение. След това изпълняваш точка 3 като ROOT и си готов.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Септември 2012, 00:32:31
Мда. Само че ако си с убунту не добавяй дебиан хранилище. Просто добавяш non-free в края на убунту хранилището. Може да го направиш и чрез GUI със Software Sources. След това инсталираш пакетите, които написах - aptitude може да го заместиш с apt-get или пък да ги инсталираш през Synaptic - Няма никакво значение. След това изпълняваш точка 3 като ROOT и си готов.
затова ли ми говориш ?
deb     squeeze main contrib non-free
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: Prometheus в 24 Септември 2012, 00:34:15
Да. Също ще добре да си инсталираш някакъв Network Manager, без значение какъв за да си настройваш по-лесно мрежата.
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Септември 2012, 00:36:49
Да. Също ще добре да си инсталираш някакъв Network Manager, без значение какъв за да си настройваш по-лесно мрежата.
ок то всичко ми е инсталирано и конфигурирано network manager неще да се пуска сам
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Септември 2012, 00:41:42
Да. Също ще добре да си инсталираш някакъв Network Manager, без значение какъв за да си настройваш по-лесно мрежата.
ок то всичко ми е инсталирано и конфигурирано network manager неще да се пуска сам
при първа стъпка нищо не се получи
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: HanKrum в 24 Септември 2012, 10:36:22
Код: Bash
  1. su
  2. #може и sudo
  3. ifconfig
  4. #и си виж как ти е намерено wi-fi-то
  5. #при мен е wan0
  6. ifconfig wan0 192.168.1.100
  7. #с това задаваш IP на картата
  8. route add default gw 192.168.1.1
  9. #с това задаваш шлюза по подразбиране
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: smarfy02 в 24 Септември 2012, 12:24:53
Код: Bash
  1. su
  2. #може и sudo
  3. ifconfig
  4. #и си виж как ти е намерено wi-fi-то
  5. #при мен е wan0
  6. ifconfig wan0 192.168.1.100
  7. #с това задаваш IP на картата
  8. route add default gw 192.168.1.1
  9. #с това задаваш шлюза по подразбиране
мерси много HanKrum, но при мен всичко е зададено, трябва само да се зареди само без кабел и без команда в терминал
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: Данаил Рабаджийски в 23 Март 2013, 11:34:01
Линка към видеото е неактуален, ако може да се обнови
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: borovaka в 23 Март 2013, 11:38:22
Линка е обновен! ( но като цяло видеото вече не е актуално (
Титла: Re: Настройки на мрежа от конзола
Публикувано от: Данаил Рабаджийски в 23 Март 2013, 11:59:05
Значи е време да направим ново видео :)