Научи ме

Операционни системи => Уроци => Arch => Темата е започната от: Meniak в 23 Септември 2010, 12:24:05

Титла: Desktop среда в Arch
Публикувано от: Meniak в 23 Септември 2010, 12:24:05
Зайнтересувах се и аз от този Arch инсталирах го на виртуална машина обаче незнам как да стартирам десктоп среда. Какво ли не четох в google, инсталиране на horg конфигуринане на horg ама не мога се оправя. Вие да ме посаветвате нещо да направя.
Титла: Отг: Desktop среда в Arch
Публикувано от: borovaka в 23 Септември 2010, 13:32:10
Ами чесно да си призная поизоставих уроците за Arch, защото записах няколко в къщи но ми изглежда, че обяснявам прекалено сложно и неподходящо за начинаещи.
Относно това как да си подкараш декстопа ами това е много елементарно.
Първо правиш ъпдейт на дистрибуцията:
pacman -Syu
След това слагаш xorg:
pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers
После ако искаш после ако искаш Gnome:
pacman -Sy gnome gnome-extra gnome-control-center
За КДЕ:
pacman -Sy kde

След това трябва да добавиш hal и  fam  в демоните в /etc/rc.conf. После отваряш /etc/inittab и си настройваш в кой режим да зарежда ( ако искаш в графичен коментираш с # init 3 и размаркираш init 5). После в същия файл най отдолу избираш дали искаш gdm или kdm ( съответно отново коментираш разкоментираш).
Накрая ти остава да сложиш само vbox addictions през виртуалната машина даваш да се инсталират, влизаш в /media/pakakadetoseemontiraldiska и ги инсталираш. До колкото си спомням така на изуст е това. След това отваряй wiki.archlinux.org вътре има информация колкото искаш.
Титла: Отг: Desktop среда в Arch
Публикувано от: Meniak в 23 Септември 2010, 14:17:21
Сега стана. Мерси за отговора.
Титла: Отг: Desktop среда в Arch
Публикувано от: borovaka в 23 Септември 2010, 15:20:42
Няма проблеми, ако нещо те интересува не се притеснявай да питаш.
Титла: Re: Отг: Desktop среда в Arch
Публикувано от: smarfy02 в 03 Октомври 2011, 20:37:08
Няма проблеми, ако нещо те интересува не се притеснявай да питаш.
ЗДР, започнах отново да правя опити да подкарам арч,направих всичко което ми каза гледах и в сайта който ми даде и пак не стана :(.
Ще може ли да дадеш по-точни кодове за графичната среда ??
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: wuser в 04 Октомври 2011, 13:41:26
Като напишеш в терминала нещо от сорта на startx; service kdm start; service gdm start; gdm3 или нещо такова, какво става?
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: smarfy02 в 04 Октомври 2011, 21:24:24
Като напишеш в терминала нещо от сорта на startx; service kdm start; service gdm start; gdm3 или нещо такова, какво става?
ами нищо казва че неможе да намери командата :(
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: wuser в 04 Октомври 2011, 22:06:04
Добре де, а командите дето даде Боровака не изпълни ли? Машината има ли интернет достъп?
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: smarfy02 в 04 Октомври 2011, 23:18:21
Добре де, а командите дето даде Боровака не изпълни ли? Машината има ли интернет достъп?
неможах да разбера как да направя това
Цитат
Накрая ти остава да сложиш само vbox addictions през виртуалната машина даваш да се инсталират, влизаш в /media/pakakadetoseemontiraldiska и ги инсталираш. До колкото си спомням така на изуст е това. След това отваряй wiki.archlinux.org вътре има информация колкото искаш.
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: wuser в 04 Октомври 2011, 23:53:51
Това е да имаш интеграция на мишка, временна памет (clipboard) и експериментална 3И подръжка. От него не зависи дали ще ти запали средата. Първо виж имаш ли връзка със света. Например:

Код: Bash
  1. ping google.com

Ако връща пакети значи имаш. Прекъсва се с ctrl-c. казвамза всеки случай, ако не знаеш. След като си сигурен, че връзка има, изпълни командите дето ти даде, а именно:

Код: Bash
  1. pacman -Syu
  2. pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers
  3. pacman -Sy gnome gnome-extra gnome-control-center
  4.  

Всички тези се изпълняват като администратор. Познава се по това, че промпта ти е диез (#), ако е долар ($), значи си обикновен потребител. Трябва да изпълниш su, след което ще ти поиска админстраторската парола, която си задал. Няма да се вижда, но ще я приеме. И едва тогава горните команди. По-просто не мога да го обясня.

п.п. За да съм до край коректен – диеза и долара не са задължителни, но ти е рано за тоя етап да научаваш как се сменят.
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: smarfy02 в 05 Октомври 2011, 01:19:54
Това е да имаш интеграция на мишка, временна памет (clipboard) и експериментална 3И подръжка. От него не зависи дали ще ти запали средата. Първо виж имаш ли връзка със света. Например:

Код: Bash
  1. ping google.com

Ако връща пакети значи имаш. Прекъсва се с ctrl-c. казвамза всеки случай, ако не знаеш. След като си сигурен, че връзка има, изпълни командите дето ти даде, а именно:

Код: Bash
  1. pacman -Syu
  2. pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers
  3. pacman -Sy gnome gnome-extra gnome-control-center
  4.  

Всички тези се изпълняват като администратор. Познава се по това, че промпта ти е диез (#), ако е долар ($), значи си обикновен потребител. Трябва да изпълниш su, след което ще ти поиска админстраторската парола, която си задал. Няма да се вижда, но ще я приеме. И едва тогава горните команди. По-просто не мога да го обясня.

п.п. За да съм до край коректен – диеза и долара не са задължителни, но ти е рано за тоя етап да научаваш как се сменят.
ако искам кде само pacman -Sy kde  li ? a имам интернет
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: wuser в 05 Октомври 2011, 16:03:35
Преди него:

Код: Bash
  1. pacman -Syu
  2. pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers

Първата те обновява до последно състояние, втората добавя необходими неща, за да имаш ГПИ, независимо какъв. Понеже такова нещо няма в М$ Шидош за сега трудно ще ти го обясня, но скоро ще разбереш, че не е сложно.
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: smarfy02 в 05 Октомври 2011, 19:32:05
Преди него:

Код: Bash
  1. pacman -Syu
  2. pacman -Sy xorg xorg-video-driver xorg-input-drivers

Първата те обновява до последно състояние, втората добавя необходими неща, за да имаш ГПИ, независимо какъв. Понеже такова нещо няма в М$ Шидош за сега трудно ще ти го обясня, но скоро ще разбереш, че не е сложно.
това съм го напрвил
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: wuser в 05 Октомври 2011, 23:33:34
А gdm или kdm имаш ли? Защо залавяш трудно дистро като си начинаещ?
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: smarfy02 в 06 Октомври 2011, 12:51:33
А gdm или kdm имаш ли? Защо залавяш трудно дистро като си начинаещ?
ами нз.аз битрябвало да имам кде.но ще се пробвам и гнома.Так пробвах и с гном но нищо, някъде бъркам ама нз.Бихте ли ми обяснили има ли разлика с убунту ?Питам това защото да не мъча другите да го инстралирам и то да се окаже почти едно и също.
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: wuser в 06 Октомври 2011, 18:35:08
За всеки случай изпълни pacman -Sy kdm, а след това само kdm. Ако всичко е наред от тук натам трябва да стартира само в графична среда. По между другото е възможно пакета да се казва kdm4 или нещо такова. Ако не успееш да го намериш, след малко като си направя салата е му видя точното име. Имам да пия за паметта на Джобс.
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: borovaka в 07 Октомври 2011, 00:47:38
KDM си върви с kde групата ... @wuser няма да стартира автоматично! Най-лесно е да редактираш /etc/inittab. Понеже в момента съм принуден да работя на комп с windows xp, пък и не съм ползвал Arch отдавна ще те препратя към wiki-то ( в което честно казано има всичко което ти трябва ) https://wiki.archlinux.org/index.php/Kde#Starting_KDM_through_.2Fetc.2Finittab_.5Bpreferable.5D (https://wiki.archlinux.org/index.php/Kde#Starting_KDM_through_.2Fetc.2Finittab_.5Bpreferable.5D)
Ето тук е описано точно как се конфигурира. Прочети цялата статия и ще ти стане ясно всичко относно КДЕ-то.
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: smarfy02 в 09 Октомври 2011, 19:14:38
 http://www.youtube.com/watch?v=h-Bib_nUJsg (http://www.youtube.com/watch?v=h-Bib_nUJsg)
тук има един видео урок .но мм пак не се получи хем го правя както пише в сайта.
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: dracyla в 24 Декември 2012, 21:06:01
Здравейте драги съфорумници.

Успешно инсталирах Арч и всички пакети, които са необходими за десктоп менажер.Но така и не отрких въпросните файлове /etc/rc.conf и /etc/inittab за да напарвя да се стартрират съответните демони и да се стартира по подразбиране графичната среда а не текстовата. Ще може ли да ми помогнете или поне да ме упътите.

Благодаря!
Титла: Re: Desktop среда в Arch
Публикувано от: xzsa в 24 Декември 2012, 22:19:18
Ако си инсталирал последната версия на Арч (със systemd) вече не ти трябва /etc/rc.conf. Как се стартират демоните виж тук https://wiki.archlinux.org/index.php/Deamons, списък с демоните https://wiki.archlinux.org/index.php/Daemons_List  (https://wiki.archlinux.org/index.php/Daemons_List). За стартиране по подразбиране в графична среда https://wiki.archlinux.org/index.php/Login_manager