Самият метод е много неизпипан за десетична към осмична бройни системи и се прилага само в училище. Защото е интересно как ще обърнеш по този начин 321623 (десетично) в осмична бройна система или двоична? Твърде много наум и голяма вероятност за грешка.
По-разпространен (и удобен) метод за конвертиране на подобни числа (от десетична, в която и да е бройна система) е повторното делене с оглед на LSB и MSG (след като ще споменаваме и оперативната памет и записването на информацията в нея).
Това беше част от изпита ми по компютърна архитектура и операционни системи този семестър в университета и ми е още прясно в главата.
Като цяло урока е добър, но е доста непълен, показвайки само най-елементарните операции за обръщане от една бройна система в друга. Какво ще се получи при събиране и изваждане? Ами дробни числа в двоична бройна система? И ... къде е споменато за Less Significant Bit и Most Significant Bit при двоичната бройна система, защото това играе много важна роля при обръщане на отрицателни числа.
И все пак доста полезно за учещите Информатика в училище - мисля, че в 9 или 10 клас се учеха подобни неща или поне аз тогава го учих в езиковата гимназия.