Автор Тема: Бройни системи  (Прочетена 11717 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 72
  • -Получени: 94
  • Публикации: 4836
Бройни системи
« -: 14 Април 2010, 07:55:43 »
** Тази тема дискутира:: Бройни системи **
Автор: Стоян
« Последна редакция: 23 Април 2015, 20:58:58 от Avalanche »
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
<iframe src="http://www.corbindavenport.com/ubuntu/widget.html" style="width:

kosboss

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • -Получени: 0
  • Публикации: 34
    • Личен блог
Отг:Бройни системи
« Отговор #1 -: 14 Април 2010, 12:18:20 »
-Благодаря ти за урока.
-Много разбираемо си обяснил всичко,страшен си. :cheer:
-Нямам търпение да видя следващите уроци.

dj_deutschi

• Гост
« Отговор #2 -: 14 Април 2010, 12:41:23 »
Самият метод е много неизпипан за десетична към осмична бройни системи и се прилага само в училище. Защото е интересно как ще обърнеш по този начин 321623 (десетично) в осмична бройна система или двоична? Твърде много наум и голяма вероятност за грешка.

По-разпространен (и удобен) метод за конвертиране на подобни числа (от десетична, в която и да е бройна система) е повторното делене с оглед на LSB и MSG (след като ще споменаваме и оперативната памет и записването на информацията в нея).

Това беше част от изпита ми по компютърна архитектура и операционни системи този семестър в университета и ми е още прясно в главата.

Като цяло урока е добър, но е доста непълен, показвайки само най-елементарните операции за обръщане от една бройна система в друга. Какво ще се получи при събиране и изваждане? Ами дробни числа в двоична бройна система? И ... къде е споменато за Less Significant Bit и Most Significant Bit при двоичната бройна система, защото това играе много важна роля при обръщане на отрицателни числа.

И все пак доста полезно за учещите Информатика в училище - мисля, че в 9 или 10 клас се учеха подобни неща или поне аз тогава го учих в езиковата гимназия.

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #3 -: 14 Април 2010, 12:49:41 »
Правси в някой неща. Общо взето на мен не ми се налага на ум да пресмятам и превръщам такива големи чесла ползвам калкулатор :)
Общо взето идеята бе да се покаже на повърхностно ниво кое как става нищо повече може и да ревизира по натам но за сега остава така.
//офф
Ти да не си от бултукс?
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?

dj_deutschi

• Гост
« Отговор #4 -: 14 Април 2010, 13:08:29 »
Затова казах, че и самия урок е добър. Просто знанията от него няма как да използваш в университета, защото изискванията там са завишени. А на изпита не се предлага калкулатор, пък и идеята ако ще е свързана с програмирането и разбирането кое, как се записва в паметта на компютъра, как се адресира информацията и как преминава през регистрите и се обработва от процесора определено ще трябва да се знае малко повече относно това как смята самият компютър.

За да не го наричаме критика (повечето хора я приемат като нещо негативно) - приеми го като идея за писмено допълнение към урока ти или допълнителен урок.

/off
същия

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #5 -: 14 Април 2010, 13:14:52 »
хичнезнам как е по вашите университети ама тука не е баш много завишени изискването. Да ме прощават университетските преподаватели, но по лесно се взима изпит по каквото и да е свързано с програмиране от колкото самата математика. Изпита по С++ е толкова скапан че реално гледам как влезлите с математика после нищо реално не знаят за езика и програмирането даже и с 6 да го вземат. А на математиката изпита е бати и тегавия.

Stilgar

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 0
  • -Получени: 42
  • Публикации: 1406
    • The Sietch
« Отговор #6 -: 14 Април 2010, 13:20:23 »
Disclaimer: не съм гледал урока.

Чета че заглавието е бройни системи, а после dj_deutschi приказва за LSB/MSB, дробни числа, отрицателни числа и кво ли още не. Нито едно от тези неща не е част от бройната система и не може да направи урока непълен (може би липсват други неща, но това е отделна тема). В крайна сметка заглавието на урока не е  " Числата в Информатиката " .

dj_deutschi

• Гост
« Отговор #7 -: 14 Април 2010, 14:54:48 »
@Stiglar имах предвид нещо съвсем друго. Ако беше гледал урока щеше да знаеш, че това трябва да се явява встъпление към уроците за C/C++ и трябва да покаже какви са тия бройни системи и къде се използват в компютъра. Също така се споменаваше и за записването на информацията в RAM, където както знаеш тези неща имат значение. И моето мнение се явява препоръка за разширяване на урока не е критика.

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #8 -: 14 Април 2010, 15:04:27 »
Всичко е наред не спорете ще има още стиха да ми стигнат знанията мисля някъде към уроците за указатели да продължим с казаното.
Сега ти @dj_deutschi  навитли си да си рецензент на пробното видео за С щото Стили нищо не каза? Имаме ФТП за това и ако искаш пиши на лично или в другия сайт за убунту дето те знам :)

Stilgar

• Hero Member
  • Благодарности
    • The Sietch
« Отговор #9 -: 14 Април 2010, 18:29:31 »
Аз видеота не гледам. (От този конкретен тип, особено дето ми искат фалш player и трябва да си пускам backup браузъра.)

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #10 -: 14 Април 2010, 19:02:45 »
еми няма как да е чисто хтмл5 иначе и аз няма да го пусна пустия му флаш. другите са на мпг4 тоя е на флаш ама не разбрах защо точно.

wuser

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
« Отговор #11 -: 14 Април 2010, 20:13:33 »
Хей Стили без да казвам, че ние на ГНУ/Линукс сме много по-добре от тези на боза, можем да елиминираме фалша, и, че въпросния фалшер е ОПЛ и достатъчно умен да даде връзка дирекшън към видеото, ето нещо за рецензийка:

http://nau4i.me/vtc/c/notations.flv
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz

Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

Stilgar

• Hero Member
  • Благодарности
    • The Sietch
« Отговор #12 -: 14 Април 2010, 20:55:56 »
Как да ти кажа... не ми се занимава достатъчно. Иначе имам инсталиран фалш (на друг браузър) и знам че може да се докопа линк за сваляне.

wuser

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #13 -: 14 Април 2010, 21:36:15 »
Чак сега изгледах урока. Супер пИрфектен е, както би казало гаджето на малкия Влади (за протокола 14 годишна пуберка). Гледал съм една от първите редакции. Там Ечи показва български калкулатор, който е може би най-добрия правения до сега. Като изключим тая малка подробност, едно ГОЛЯМО браво и благодарност за труда!
Мъдростта на патилото

"не работи"
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

wuser

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
« Отговор #14 -: 14 Април 2010, 21:58:38 »
Ечеверия ми каза да дам адреса на калкулатора, ето:

http://www.constructor.bg/mk/numbers.htm
Мъдростта на патилото

"не работи"
Stilgar