Автор Тема: Създаване на макет за централно ориентиран сайт с CSS и HTML  (Прочетена 16152 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

echeveria

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 72
  • -Получени: 94
  • Публикации: 4836
« Последна редакция: 06 Май 2015, 20:31:19 от Avalanche »
Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
<iframe src="http://www.corbindavenport.com/ubuntu/widget.html" style="width:

ialokin

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 0
  • -Получени: 0
  • Публикации: 32
Урока много ми хареса и ще бъде много доволен ,ако човека развие темата виждам ,че доста добре се справя с обясненията !
 :)

kosboss

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • Публикации: 34
    • Личен блог
Re:Създаване на макет за централно ориентир&#
« Отговор #2 -: 26 Март 2011, 22:45:26 »
-Поздравления за урока.  :)

-Не знам дали точно тук е правилното място но:
-Бих те помолил да направиш урок или уроци, за това как да уеднаквим сайта си под най-използваните браузъри -знам че задачата не е лека, и че няма готова рецепта за това, но бих те помолил да споделиш твоите знания по този въпрос.
-Ще бъда благодарен на всеки който може да се включи с насоки и съвети по въпроса.
-Също така ако някой може да ме насочи с линкове към статий по този въпрос, ще му бъда много признателен.
-Благодаря предварително.

« Последна редакция: 26 Март 2011, 22:49:05 от kosboss »

Avalanche

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 65
  • -Получени: 275
  • Публикации: 2602
  • meow
Re:Създаване на макет за централно ориентир&#
« Отговор #3 -: 26 Март 2011, 23:18:06 »
-Поздравления за урока.  :)

-Не знам дали точно тук е правилното място но:
-Бих те помолил да направиш урок или уроци, за това как да уеднаквим сайта си под най-използваните браузъри -знам че задачата не е лека, и че няма готова рецепта за това, но бих те помолил да споделиш твоите знания по този въпрос.
-Ще бъда благодарен на всеки който може да се включи с насоки и съвети по въпроса.
-Също така ако някой може да ме насочи с линкове към статий по този въпрос, ще му бъда много признателен.
-Благодаря предварително.
Мога да ти дам няколко съвета:
Нулирай margin и padding на всички елементи, така няма да ти бягат никога. Това става като в началото на css файлът напишеш *{margin: 0; padding: 0}. Звездичкката действа като универсален селектор на всички елементи (в един урок по Php Иван го препоръчва също).

Използвай relative позициониране и винаги го пиши на съответния елемент в css кода. Браузъра е умен, и разбира, че става въпрос за relative, a не absolute, но тръгнеш ли да слагаш float, top/bottom/right/left и да използваш и absolute позициониране - всичко се омазва. Добра практика е като цяло.

Използвай всеки таг по предназначение - е не може да сложиш div таг в параграф и да се надяваш да е ок.

Обърни внимание на display тага, и на overflow-а, понякога заради тях се получават много големи главоболия при писане на подвижни елементи (в комбинация с min-height и min-width).

Има много информация в нета, каквото и да напишеш ще ти излязат доста резултати. Моето лично мнение е да само едно - практика и да решаваш проблема до край и да разбереш защо това не става така!
"Компютрите не правят каквото искаме, а каквото им кажем." Ако разбереш какво значи това няма да имаш големи проблеми, нито с никоя ОС, нито език, или софтуер.
Аз не съм програмист между другото!

thehell

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • Публикации: 3
Урочето е много добро. Продължавай в същия дух!
И една идейка от мене ако искаш може да направиш една поредица от уроци за кодиране на дизайн. :) :)

Shark_Bull

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • Публикации: 8
урока е мн добър но ще се радвам ако може някои да направи уроци както е на HTML от началото до края защото аз все още неразбирам много и ще се радвам да науча CSS :)

xxTTcc

• Sr. Member
  • Благодарности
  • -Казани: 21
  • -Получени: 10
  • Публикации: 414
  • Logged as root
Радвам се, че има такъв интерес. Удоволствие ще е за мен да развия урокът. За оеднаквяването на кода то има само един проблем и се вика IE иначе на всички останали рядко има разминаване. Очаквайте скоро продължението и ще се радвам всеки да добавя идей ако нещо не е съвсем както трябва, зашото е доста относителна материята.
Прочети правилата, потърси и попитай!

kimusubi

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • -Казани: 1
  • Публикации: 13
Здр. урока е добър и е добро начало за всеки начинаещ, който иска да научи нещо повече за структурирането на нещата, за това - ако не те мързи бъди сигурен, че има интерес и ще е полезно да продължиш и доразвиеш тази серия от уроци.

Поздрави и със здраве.
Единствената граница, е границата на нашето въображение.

xxTTcc

• Sr. Member
  • Благодарности
  • Logged as root
Втората част е качена вече и чакаме админите да я закачат  :) :)

P.S. Мерси за позитивните отзиви!
« Последна редакция: 28 Март 2011, 19:57:23 от xxTTcc »

Shark_Bull

• Newbie
  • *
  • Благодарности
  • Публикации: 8
 xxTTcc моля те ако наистина ти се занимава с това да създаваш уроци да направиш така че да започнеш от наи ниското и стигнеш до наи високото на CSS защото аз преди 1 седмица научих HTML и искам да изуча CSS ако ти се занимава направи го ще ти бъда благодарен мисля че не само аз ами и много други като мен :)

wuser

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 85
  • -Получени: 49
  • Публикации: 2761
xxTTcc съжалявам, ама и админите сме хора. Още сутринта видях урока ти, а и Мето го видя. Добър е и ще се каи, ама имаме малко вътрешни нещица. Обещавам до обяд да се е появил. Ей xxTTcc де се кри до сега? Ценен тип, ама то и по коментарите и гледаемостта си личи.
Мъдростта на патилото
Perl Monks: PHP - it's "training wheels without the bike" -- Randal L. Schwartz

Дееба... чувствам се все едно обяснявам на майка ми как да си отвори пощата
"не работи"
WTF?!?!? к'во значи че не работи?
Не ти се компилира, дава ти грешка, вади ти грешни резултати, компютърът ти се изключва като го напишеш или на целия квартал му спира тока?
Stilgar

kerkenez

• Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 2
  • -Получени: 14
  • Публикации: 1205
Урока е качен.

xxTTcc

• Sr. Member
  • Благодарности
  • Logged as root
@wuser. Еми случайност в общи линии, един приятел ми прати изявленията на Иван за фейсбук ама нейде от vbox-a, аз издирих оригиналния ченъл във youtuba, от тампък намерих блога, а от блога, намерих нау4и.ме :)). Internet история дето се вика. Гледах уроците за php и си викам с какво бих могъл да допренеса. Не съм php master пък и за другото си викам, не съм на нужното ниво, защото все попадам на хора дето малко да знаят повече и тряба 1 година да гъделичкаш, че да дадат поне една насока. Аз абсолютно споделям идята, че знанинята трябва да се споделят. Едно време кога нямаше интернет, седмици съм прекарвал над даден проблем но в крайна сметка съм намирал решение. Много мразя хората които си мислят, че щом разбираш от компютри и трябва да си им съпорт. Не влагат малко мисъл поне, та да видят че то не е толкоз трудно колкото си мислят. Не знам защо но хората си мислят че е много трудно да се работи на комп. Малко се отклоних но така в общи линии. Толкова много пъти разни хора са ми помагали в трудни моменти, от другия край на света, викам време е каквото знам и  съм научил да обогатя и аз знанията. Аз съм на принципа важно е да работи. Не обичам да съм подчинен на някакви догми. Затова и ще се радвам ако някъде греша да има и дискусийка във форума. Това е момчета. Радвам се че попаднах тук, радвам се че се сблъсках с блога на gatakka, че да си отворя очите и да си инсталирам линукс. И се надявам и за напред с каквото мога да помагам. Само време да има гад дем. :).

Поздрави на всички.
« Последна редакция: 29 Март 2011, 10:48:33 от xxTTcc »

metost

• Administrator
  • Hero Member
  • Благодарности
  • -Казани: 13
  • -Получени: 41
  • Публикации: 764
Третият урок от серията е качен - Цък

Edit:
Съвет от мен - можеш вместо да махаш напълно height на някой елемент - например ако този елемент съдържа текст му сложи min-height, за да не ти се счупят нещата, ако в даден момент няма текст.

П.С.
Там където ти бягаше към края #body мисля, че трябва да му зададеш overflow:auto;  ;)
« Последна редакция: 31 Март 2011, 20:25:13 от metost »
(рɐǝɥ ɹпoʎ uɹпʇ ʇ,uoр)

xxTTcc

• Sr. Member
  • Благодарности
  • Logged as root

трябва да му зададеш overflow:auto;  ;)
ААА баш това беше :)))).